Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Palatul Culturii din Iași: Fisuri noi, la mai puțin de un an de la recepția lucrărilor de consolidare

palatul_culturii.jpg

Turnul cu ceas de la Palatul Culturii din Iași, detaliu
Sursa imaginii: 
Facebook / PalatulCulturiiIasi

Vitraliile Turnului cu Ceas al Palatului Culturii din Iaşi au suferit o serie de deteriorări ca urmare a concertelor care au avut loc în faţa instituţiei. Este concluzia unui raport elaborat de reprezentanţii Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, în urma unei solicitări de expertiză formulată de Complexul Naţional Muzeal Moldova.

Problemele au apărut la mai puţin de un an de la recepţia lucrărilor de consolidare a Palatul Culturii din Iaşi.

Fisurile semnalate la clădirea simbol a Iașului - Palatul Culturii - au fost prezentate de specialiștii Ministerulul Culturii și ai Universității Alexandru Ioan Cuza pe baza unui raport tehnic ce vizează pagubele și cauzele asociate acestora.

Directorul Complexului Naţional Muzeal Moldova Iaşi, Lăcrămioara Stratulat, a subliniat că factorii principali care au condus la deteriorare sunt vibrațiile puternice din timpul concertelor organizate sau autorizate de primărie în fața Palatului Culturii.

Problema a fost semnalată încă din urmă cu câteva luni, iar reprezentanții Complexului Național Muzeal Moldova Iași au solicitat în repetate rânduri o serie de măsuri de protecție în timpul concertelor din fața Palatului Culturii.

Expertiza actuală a fost efectuată de profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Totodată, Silviu Gurlui a pus la dispoziția Palatului o instalație care să trimită mesaje de avertisment autorităților în momentul în care vibrațiile ating limite peste capacitatea de toleranță:

În replică, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a contestat legătura dintre manifestările artistice și problemele apărute la Turnul cu Ceas al Palatului Culturii. El a precizat că va lucra la un raport mult mai detaliat alături de specialiști ai Facultății de Fizică pentru a găsi cele mai bune soluții atât pentru o eventuală protecție a obiectivului cultural cât și pentru continuarea seriei de evenimente organizate în piața din apropiere.

Palatul Culturii din Iași a beneficiat în ultimii ani de ample lucrări de reabilitare şi de recondiţionare, valoarea investiţiei depășind 27 milioane de euro. Pentru a-i vizita toate muzeele din interior, cei interesați trebuie să plătească 40 de lei pentru un bilet și încă 16 lei pentru un tur în Turnul cu Ceas.

 
Ascultă aici corespondența din Iași de la Lucian Bălănuță