Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum au vrut comuniștii să mutileze Crucea de pe Caraiman

caraiman.jpg

Image source: 
Facebook / Crucea Caraiman

Exact acum 90 de ani, în 14 septembrie 1928, era sfințită și inaugurată Crucea de pe Caraiman. Ea fusese ridicată la inițiativa Regelui Ferdinand I și Reginei Maria pentru a cinsti sacrificiul eroilor români din Primul Război Mondial. Crucea a intrat, în 2014, în Cartea Recordurilor, iar mulți o consideră un echivalent românesc al statuii lui Isus Cristos de la Rio de Janeiro.

Lucrările la Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman au început în anul 1926. Regele Ferdinand I al României, cel care a avut inițiativa ridicării acestei cruci, nu a mai apucat să vadă sfârșitul lucrărilor, pentru că el a murit în 1927. Însă la ceremonia de sfințire a crucii a participat Regina Maria.

Ceremonia de sfințire a avut loc chiar cu prilejul sărbătorii religioase Înălțarea Sfintei Cruci, celebrată deopotrivă de catolici și de ortodocși în întreaga lume. Crucea a fost ridicată spre Valea Seacă, la altitudinea de 2.291 de metri. Înălțimea crucii este de 28 de metri și are două brațe cu lungimea de 7 metri. A fost realizată din profile de oțel, iar materialele de construcție au fost transportate cu funicularul Fabricii de Hârtie Bușteni până pe munte, iar de acolo au fost duse pe un traseu dificil cu căruțe trase de cai și de măgari.

Monumentul a fost conceput de arhitecții români Georges Cristinel și Constantin Procopiu. Lucrările efective au fost executate de angajații CFR. Fondurile necesare construcției au fost donate deopotrivă de persoane private și de instituții publice.

Inițial, crucea a fost încastrată în stâncă, însă, din anul 1930, a fost ridicat și un soclu de beton armat placat cu piatră. Acest soclu este înalt de 7,5 metri și adăpostea o cameră în care funcționa un generator electric care alimenta cele 120 de becuri cu puterea de 500 W fiecare ce iluminau crucea de sărbători. Din 1939, Crucea a fost conectată la sistemul public de distribuție a energiei electrice, cu ajutorul unui cablu subteran.

În perioada comunistă, un primar ateu a vrut să taie cele două brațe ale crucii, iar în vârful coloanei rămase să instaleze o stea roșie, însă nu a reușit să mutileze monumentul regal. După căderea comunismului, Crucea de pe Caraiman a fost reconectată la sistemul de alimentare cu energie electrică, iar în prezent este iluminată cu 300 de becuri cu puterea de 500W. În anul 2014, Crucea de pe Caraiman a fost inclusă în Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf muntos. Ca o curiozitate a istoriei, în perioada în care Carol al II-lea renunțase la calitatea de membru al Familiei Regale a României, el își luase numele de Carol Caraiman.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 14 septembrie 2018