Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Povestea românului care a sculptat capul statuii lui Isus din Rio de Janeiro

cristo_redentor.jpg

Cristo Redentor, statuia de pe muntele Corcovado, Brazilia
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Acum exact 87 de ani, la Rio de Janeiro era sfințită faimoasa statuie gigantică a lui Isus Cristos. Puțini știu, însă, că cel care a realizat capul statuii a fost un scultptor român. Despre cine este vorba, aflați din Pagina de istorie.

Monumentul Cristo Redentor, Cristos Mântuitorul, din Brazilia, de pe muntele Corcovado, a fost planificat să fie ridicat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei. Schițele proiectului au fost întocmite de inginerul Heitor Silva Costa. Monumentul de mari dimesiuni este opera sculptorului francez Paul Landowski.

Din motive financiare, numai după zece ani a început construcția lui. Însă, cu sprijinul Franței și Vaticanului, autoritățile braziliene au reușit realizarea proiectului și sfințirea statuii la data de 12 octombrie 1931.

Monumentul, reprezentativ pentru Art Deco, are o înălțime de 30 metri, lățimea la nivelul brațelor 28 metri și o greutate de 635 tone. În soclu se află o capelă unde pot intra 150 de persoane. Materialul de construcție este compus din beton armat, acoperit cu un strat de mozaic. Monumentul este folosit de biserica catolică la diferite aniversări ca loc de pelerinaj.

Dar cum a ajuns un român să lucreze la grandiosul monument, ridicat tocmai în Brazilia? Devenind celebru în Franța ca portretist, sculptorul român Gheorghe Leonida a fost inclus de către Paul Landowski în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în 1922. El a fost însărcinat să realizeze capul statuii Mântuitorului.

Gheorghe Leonida (foto) era originar din Galați. Provenea dintr-o familie influentă din clasa de mijloc. A fost penultimul dintre cei 11 copii ai familiei. Când tatăl său, un ofițer de carieră, a fost nevoit să părăsească orașul, Gheorghe l-a urmat la București, unde a absolvit liceul apoi a continuat studiile la departamentul de sculptură a Conservatorului de Arte Frumoase. A debutat în 1915, la un salon național. După ce a luptat în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani. În decursul activității sale a primit premii la Roma (pentru lucrarea Reveil) și Paris (pentru lucrarea Le Diable).

În 1925, s-a mutat la Paris, unde Paul Landowski tocmai primise contractul pentru realizarea statuii gigantice Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro. După ce îl sculptase pe diavol, Gheorghe Leonida a fost angajat de către Landowski să sculpteze capul statuii lui Isus. Lucrarea a început în 1926 și a fost finalizată în 1931.

Întors în România, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze. A murit în primăvara anului 1942, după ce a cazut de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei. Lucrările sale pot fi văzute la Castelul Bran, Muzeul Național de Artă și în alte muzee importante din București.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 12 octombrie 2018