Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Memoriile fostei Prime Doamne Michelle Obama, o carte înțeleaptă și gravă despre un parcurs existențial de excepție

michelle.jpg

Michelle Obama a pornit într-un turneu de promovare a cărții sale de memorii. "Becoming", lansată pe 13 noiembrie, apare în 24 de limbi străine.
Michelle Obama a pornit într-un turneu de promovare a cărții sale de memorii. "Becoming", lansată pe 13 noiembrie, apare în 24 de limbi străine.
Image source: 
Instagram/Michelle Obama

Au apărut la editura Crown, sub titlul BECOMING (Devenind), memoriile fostei prime doamne Michelle Obama. 400 de pagini dense, rememorând un parcurs existențial de excepție, de la copilăria petrecută într-unul dintre "cartierele dificile" ale Chicago-ului, la perioada în care a făcut istorie, la Casa Albaă  între 2009 și 2017.

DEVENIND este un titlu superb, pe care această carte înțeleaptă și gravă îl merită cu prisosință.  Gerunziul în original,  "becoming", surprinde evoluția continuă, de fiecare clipă, a vieții, prezentul continuu care este într-un sens existență;  negativul cu funcție adjectivală, "unbecoming", înseamnă "nepotrivit",  "ne la locul său", precum în "comportament nepotrivit,  nu la înălțimea atribuțiilor," prezidențiale de pildă.

Înălțimea, în sens de respect, decență și demnitate, este cea pentru care Michelle Robinson Obama, născută în 1964 în Cartierul Sudic al Chicago-ului, a pledat insistent, ultimativ, pe ultima turnantă a campaniei prezidențiale din 2016, contrastând-o,  cu josnicia de limbaj și faptă care prinsese rădăcini dincolo, în cealaltă tabără. "Când ei coboară, noi ne înălțăm", articula în iureșul campaniei, trasând nu doar o topografie morala ci și conturul unei opțiuni.  Scrie în DEVENIND despre nopțile de nesomn petrecute în căutarea unei explicații pentru ce s-a întâmplat acum doi ani, și de atunci încoace, pentru căderea colectivă în marasmul dezbinării, pentru îndoiala de sine și de seamăn pe care au sădit-o în suflete "agenda politică și comportamentul actualului președinte".

"Există valori comune, care transcend partidul, rasa, identitatea și religia, valorile decenței și respectului. Avem datoria să ne îndrumăm copiii pe calea cea dreaptă, chiar și atunci când adulții din jurul lor nu se comportă cum trebuie. Discursul politic, așa cum este el înfățișat de mass-media, se reduce la ce e dezagreabil. Suntem cu toții americani, vrem în egală măsură binele familiei și succesul copiilor noștri;  toți avem, iîn mod egal, grija viitorului. Țelurile sunt aceleași, ideile despre cum le atingem pot fi diferite".

Textul este polemic aproape fără voie pentru că sub-textul o dictează, pentru că normalitatea însăși este, în acest ev trumpian, polemica.  DEVENIRE/DEVENIND este,  inevitabil, și de-venin, despre veninul revărsat atât asupra țării cât și, indirect, asupra familiei fostei prime doamne, prima familie prezidențială de culoare din istoria Americii, amenințată acum, în însăși esența identității ei, de stihiile rasiste și xenofobe trezite de prezentul ocupant al Casei Albe.

Cuplul Obama a întruchipat speranța, vremelnică, a "înălțării" Americii din propriul ei trecut. A fi negru în America înseamnă să nu ai luxul nostalgiei, să nu-l poți urma pe Trump în călătoria către "măreția" trecutului. A fi negru în America înseamnă astăzi să te opui tentației paseiste, să te refugiezi, precum Michelle Obama, în acele valori fundamentale care ne unesc.

"Tatăl meu, care suferea de o dizabilitate,  a mers la lucru în fiecare zi, fără să se plângă. Nu mi-l amintesc vreodată bolnav, sau trist.  Am avut, fratele meu și cu mine, datoria de a nu-l dezamăgi vreodată pe acest om care ne-a crescut cu astfel de valori, cu un astfel de exemplu".

O datorie de care Michelle Robinson Obama s-a achitat exemplar, în marile universități Princeton și Harvard - unde a studiat dreptul - în cariera ei  juridică și administrativă în orașul natal, și apoi, urmându-și soțul - un alt mare ambitios - la Casa Albă. Tatăl ei, mort la 55 de ani de scleroză în plăci, n-a trăit să vadă cât de mult a contat exemplul său; Marian Robinson, mama primei-doamne, a locuit vreme de opt ani la Casa Albă, îndrumând pașii nepoatelor ei Sasha și Malia, astăzi în vârstă de 17 și respectiv 20 de ani.

Perioada prezidențială a reprezentat pentru Michelle Obama o încununare, în toate sensurile cuvintului.

"Frumusețea funcției de primă-doamnă constă în faptul că nu e definită. Ai flexibilitatea să alegi acele cauze care te pasionează, care-ți dau inspirație și energie. Am învățat să trăiesc în acea lume a definirii nedefinitului".

Văzut astfel, "momentul prezidențial" nu a fost o negare sau abdicare de sine, ci un act de continuitate a devenirii, a transformării ce rămâne fidelă valorilor dintâi. Un moment al adevărului, în care Michelle Obama a trebuit să se confrunte încă o dată, în spațiul de maximă expunere și miză care este Casa Albă, cu tot ce o definește: identitatea rasială, feminitatea, relația cu soțul, obligațiile parentale și filiale.

"Sunt predestinate femeile, în multiple feluri și oriunde în lume, să se lupte cu propria lor identitate, cu sensul vieții lor, cu valoarea lor de ființe umane. Eu nu-s o excepție".

Afirmând  acest refuz al excepționalismului într-o eră a tuturor excepționalismelor, Michelle Obama se distanțează încă o dată de prezentul politic american, se definește în contrast cu el.  "După Casa Albă, trebuie să te regăsești," scrie spre finalul cărții.

E încă o declarație definitorie, de gentilețe, înțelepciune și înălțime morală. Re-găsirea de sine e necesară și celor care, precum fosta primă-doamnă, nu s-au pierdut, nu s-au rătăcit niciodată.

Ascultă AICI corespondența din SUA