Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conferință: Patrimoniul cultural, un obiectiv de interes național

Directorul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, a deschis lucrările Forumului Anului European al Patrimoniului Cultural în România

Patrimoniul cultural a fost în centrul discuțiilor care au avut loc la București în cadrul Forumului Anului European al Patrimoniului Cultural în România, un spațiu creat special pentru dezbatere și dialog dedicat tuturor operatorilor culturali activi cu proiecte incluse în calendarul oficial al Anului. Evenimentul, care a reunit peste 300 de participanți atât din România, cât și din străinătate, cercetători, specialiști în domeniu, personalități din lumea culturală și formatori de opinie, a fost organizat de Institutul Național al Patrimoniului.

Reuniunea de la București s-a desfășurat cu sprijinul Administrației Prezidențiale, sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România și cu susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Agenda forumului a cuprins dezbateri și ateliere despre patrimoniu și societate, patrimoniu și democrație, calitate în restaurare, cultură și natură, patrimoniu și comunități, desfășurate într-o serie de spații culturale reper: Biblioteca Centrală Universitară; Palatul Cotroceni; NOD Makerspace, Mater, La firul ierbii – amenajate în fostul complex Industria Bumbacului. Spațiul AWE - Adaptive Work Environment, amenajat în Palatul Universul - a găzduit expoziția și lansarea catalogului proiectelor și evenimentelor desfășurate în România sub egida Anului european al patrimoniului cultural.

La eveniment au participat numeroase personalități culturale, reprezentanți ai unor organizații nonguvernamentale, membri ai administrației centrale și locale, cercetători și inițiatori de politici, atât din țară cât și din Italia, Germania, Marea Britanie, Olanda, Franța, Spania și Grecia.

Calitatea în restaurare a reprezentat una dintre temele importante ale forumului, dacă privim prin prisma numeroaselor cazuri recente de eșecuri ale restaurării. Dezbaterile au subliniat cauzele multiple și interconectate ale acestei probleme, pornind de la lipsa specialiștilor, corelat cu cvasi-absența programelor de formare specializate,  la toate nivelurile – pentru meșteri, pentru arhitecți, pentru ingineri, pentru arheologi, continuând cu neadecvarea (sau inexistența) mecanismelor de control al calității în procesele administrative.

Un exemplu de măsuri concrete propuse sunt cele de ordin fiscal ce pot determina un bun management al patrimoniului, convingând proprietarii și administratorii să procedeze corect în protejarea lui. Vorbim aici, în special, de cota de TVA redusă și subvenții din fonduri speciale pentru intervenția și reabilitarea de calitate a clădirilor de patrimoniu. Astfel, investițiile în patrimoniu nu vor avea un impact pozitiv doar pentru mediul construit, ci și pentru patrimoniul imaterial, reprezentat de meșteșuguri tradiționale și comunități periclitate.

„Forumul pe care l-am deschis cu prilejul Anului european al patrimoniului cultural este dedicat discuției, reflecției și analizei privitoare la patrimoniul nostru, începând de la întrebările de bază – ce accepțiune îi dăm astăzi noțiunii de patrimoniu cultural și ce implicații are această accepțiune – și continuând cu dezbaterea îndreptată către identificarea de soluții. Toate acestea au ocupat timpul celor două zile ale Forumului, pentru că doar așa putem stabili împreună care sunt problemele și prioritățile, iar apoi putem identifica cele mai bune soluții, care să poată fi larg acceptate. Concluziile formulate în această primă etapă vor fi integrate în demersurile administrative și legislative în curs – în primul rând elaborarea Codului patrimoniului cultural”, a declarat Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului.

CONTEXT: Anul 2018 a fost desemnat de către Comisia Europeană „Anul european al patrimoniului cultural”, iar principalele obiective sunt încurajarea prețuirii patrimoniului cultural al Europei ca resursă comună, conștientizarea și sensibilizarea opiniei publice cu privire la istoria și la valorile comune, precum și consolidarea sentimentului de apartenență la un spațiu european comun. 

În 2018 organizații nonguvernamentale, instituții publice, muzee, autorități locale au derulat sub egida „Anului european al patrimoniului” peste 150 de proiecte și acțiuni care au adus în prim plan patrimoniul cultural din România în context european.

Ascultă interviul acordat RFI de directorul INP, Ștefan Bâlici:

 
Directorul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, despre Forumul Anului European al Patrimoniului Cultural în România