Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lucian Dan Teodorovici: Emil Brumaru a fost o poezie în sine

Poetul Emil Brumaru a murit sâmbătă noapte anunţă scriitorul Liviu Antonesei pe blogul său. El mai spune la RFI că Emil Brumaru avea patru volume terminate şi gata de tipar.

Scriitorul împlinise recent 80 de ani şi este considerat unul dintre cei mai importanţi poeţi români. La RFI, Lucian Dan Teodorovici, director la muzeul de literatura din iasi spune că Emil Brumaru a fost o poezie în sine.Liviu Antonesei: Emil Brumaru avea patru volume terminate şi gata de tipar

Scriitorul Liviu Antonesei, prietenul care i-a anunţat decesul pe blogul său personal. Antonesei spune că Emil Brumaru i-a marcat viaţa timp de 45 de ani.Emil Brumaru (n. 1939) este unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani. A debutat în 1970, cu Versuri, volum premiat de Uniunea Scriitorilor din România. La Editura Polirom a mai publicat volumele Cerşetorul de cafea. Scrisori către Lucian Raicu (2004), Dumnezeu se uită la noi cu binoclul (2006), Opere I. Julien Ospitalierul (2009), Opere II. Submarinul erotic (2009),Opere III. Cerşetorul de cafea (2012; 2014 în colecţia „Eseuri & confesiuni“) şi Basmul Prinţesei Repede-Repede (în colaborare cu Veronica D. Niculescu, 2009).

Este laureat al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ (2001) pentru Opera Omnia, în 2011 a primit Premiul revisteiObservator Cultural, de asemenea pentru Opera Omnia, iar în 2013 Premiul Preşedintelui UNITER. Poemele sale au fost incluse în antologii din România, Germania, Franţa şi Anglia.