Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Românul de stirpe regală care a devenit guvernator și mitropolit al Ungariei

olahus.jpg

Statuia lui Nicolaus Olahus de la Esztergom, Ungaria
Image source: 
wikipedia.org / public domain

În 10 ianuarie 1493, la Sibiu, se năștea unul dintre cei mai importanți umaniști europeni: Nicolaus Olahus. Provenea dintr-o familie înrudită deopotrivă cu Regele Ungariei, Matia Corvin, și cu voievozii Valahiei care domneau la sud de Carpați. Nicolaus Olahus avea să devină arhiepiscop și mitropolit primat al Bisericii Catolice din regatul maghiar, precum și guvernator al Ungariei.

Bunicul patern al lui Nicolaus Olahus era membru al dinastiei Basarab, care domnea în Valahia, iar bunica sa paternă era sora lui Iancu de Hunedoara. Tatăl său, Ștefan, era vărul Regelui Matia Corvin al Ungariei și jude regal la Orăștie.

Nicolaus Olahus a primit o educație potrivită pentru un tânăr aristocrat și, după ce a studiat la Oradea, a devenit paj, apoi consilier al Regelui Ludovic al II-lea, cel care avea să cunoască o moarte tragică la Mohacs, în bătălia care a însemnat sfârșitul Ungariei medievale.

Însă Nicolaus Olahus nu a fost deloc atras de frivolitatea de la curtea regală și a preferat să devină preot catolic. În această calitate, a devenit unul dintre cei mai apropiați sfetnici ai văduvei Regelui Ludovic al II-lea, Regina Maria de Habsburg. Aceasta era sora împăratului Carol Quintul. De aceea, după ce Ungaria s-a prăbușit sub loviturile Imperiului Otoman, Maria de Habsburg a devenit regenta Țărilor de Jos, care includeau Olanda, Belgia și Luxemburgul de azi.

Nicolaus Olahus a urmat-o la curtea regală de la Bruxelles. În această perioadă, inteligentul prelat catolic s-a împrietenit cu marele umanist olandez Erasmus din Rotterdam. Prietenia dintre ei era atât de adâncă încât, de fiecare dată când lua masa, Erasmus din Rotterdam punea un tacâm și o farfurie în plus, pentru Nicolaus Olahus. Și aceasta deși Erasmus din Rotterdam și Nicolaus Olahus nu s-au întâlnit niciodată, iar prietenia lor a fost bazată pe o corespondență foarte intensă.

În 1548, Nicolaus Olahus a primit titlul de baron al Imperiului Romano-German. După întoarcerea Mariei de Habsburg în părțile regatului maghiar care nu fuseseră ocupate de turci, Nicolaus Olahus a devenit episcop de Zagreb și cancelar al regatului. A fost mutat apoi în scaunul episcopal de Eger, mai aproape de curtea regală, iar în 1562 a devenit arhiepiscop și mitropolit primat de Esztergom.

În calitate de conducător al Bisericii Catolice din Ungaria, Nicolaus Olahus era unul dintre cei mai importanți oameni din regat. El a cumulat apoi puterea spirituală cu puterea administrativă, pentru că a fost numit guvernator al regatului maghiar.

Nicolaus Olahus a fost unul dintre cei mai activi promotori ai Reformei Catolice și a înființat numeroase școli. Printre acestea se numără și colegiul catolic din Târnavia, în care avea să studieze, peste multe decenii, și Ioan Inocențiu Micu Klein. În ianuarie 1568, Nicolaus Olahus a murit în Bratislava. El a fost înmormântat în biserica Sfântul Nicolae din Târnavia, din Slovacia de azi.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 10 ianuarie 2019