Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Fotograful oficial al Regelui Carol I, primul fotoreporter de război din lume

szathmary_pap_karoly_onarckep.jpg

Carol Popp de Szathmary a fost fotograful oficial al principelui Alexandru Ioan I Cuza și al Regelui Carol I al României
Image source: 
Wikimedia Commons

În 11 ianuarie 1812, la Cluj, venea pe lume Carol Popp de Szathmary. Tatăl său era pastor la Colegiul Reformat din Cluj și mic nobil fără moșie. Acesta ar fi vrut ca fiul său să îmbrățișeze cariera ecleziastică, însă Carol Popp de Szathmary avea înclinații artistice. El avea să devină primul fotograf din România, primul fotoreporter de război și fotograf oficial al principelui Alexandru Ioan I Cuza și al Regelui Carol I al României.

Familia Szathmary era bine cunoscută la Cluj la începutul secolului al XIX-lea. Daniel Szathmary era un pastor calvin auster, care locuia în centrul orașului, într-o casă situată azi pe strada Iuliu Maniu la numărul 17. Tânărul pastor avea un fiu pe care ar fi vrut să îl determine să slujească biserica. De aceea, Carol Popp de Szathmary a studiat la Colegiul Reformat. A încercat apoi să devină funcționar, după ce terminase Facultatea de Drept.

La Sibiu, în 1831, a cunoscut-o pe aristocrata româncă Maria Văcărescu. A urmat-o în Țara Românească. Însă idila dintre ei s-a rupt, iar Carol Popp de Szathmary a plecat să studieze pictura la Roma. A fost apoi admis la Academia de Arte din Viena. S-a întors în Italia și a mers în Bavaria pentru a-și perfecționa tehnica. Însă a descoperit tehnica litografiei, apoi pe cea a dagherotipiei.

Tânărul clujean a realizat un album cu vederi din Transilvania, precum și portretele deputaților din Dieta Transilvaniei. Însă în 1843 a decis să se stabilească la București, unde, în 1848, a realizat prima sa fotografie. Carol Popp de Szathmary a înființat primul atelier fotografic din România. În 1853, la izbucnirea Războiului Crimeii, a plecat pe frontul de pe linia Dunării, unde a realizat instantanee. A devenit primul fotoreporter din lume, iar acolo a devenit ținta artileriei turcești.

200 dintre cele mai bune fotografii de război au fost expuse în 1855, în cadrul Expoziției Mondiale din Paris. Pentru acestea, Carol Popp de Szathmary a fost decorat de regina Victoria a Marii Britanii, de împăratul Franz Jozef al Austriei, de împăratul Napoleon al III-lea al Franței și de alți monarhi.

În țară, a devenit fotograful principelui Alexandru Ioan I Cuza, pe care l-a însoțit la Constantinopole, unde a fost decorat de sultanul otoman Abdul Mejid I. Carol Popp de Szathmary a plecat să fotografieze Levantul, apoi China și Siberia. S-a întors la București, unde a devenit fotograful oficial al lui Carol I al României. În această calitate, Carol Popp de Szathmary l-a însoțit pe suveran atât în vizitele sale din România, cât și pe front, în Războiul de Independență.

Fotografiile lui Carol Popp de Szathmary au fost publicate în întreaga lume. Marele artist a murit în 3 iunie 1887, la București. Opera sa a marcat istoria fotografiei.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 11 ianuarie 2019