Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Vizita Papei. Iași, orașul cu două catedrale romano-catolice

palat_episcopal_iasi.jpg

Sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iași
Image source: 
wikipedia.org / public domain

Papa Francisc este așteptat și la Iași, un oraș care are două catedrale episcopale romano-catolice și, totodată, doi episcopi: ierarhul diecezan, PS Petru Gherghel, și episcopul auxiliar, PS Aurel Percă.

Istoria comunității catolice din Moldova este atestată documentar din Evul Mediu. În perioada 1227 - 1241, a funcționat Episcopia Milcovului, distrusă în Marea Invazie Mongolă din 1241.

Apoi, în secolul al XIV-lea, voievozii maramureșeni care au întemeiat Moldova, Dragoș și Bogdan, erau catolici, astfel că în 1371 a luat ființă și o episcopie romano-catolică, la Siret, care funcționa în paralel cu ierarhia ortodoxă. Această episcopie a funcționat până în 1434. În paralel, în anul 1413, a luat ființă și Episcopia de Baia, care a funcționat până în 1523. Din 1607, pentru a deservi nevoile spirituale a tot mai numeroasei comunități de ceangăi, a luat ființă Episcopia de Bacău, care a funcționat până în anul 1818. Din acel an, a luat ființă Vicariatul Apostolic al Moldovei, cu sediul la Iași. Acest vicariat a fost transformat în episcopie în 1884.

După Marea Unire din 1918, Dieceza de Iași a primit jurisdicție și asupra Bucovinei, precum și asupra Basarabiei, unde funcționează în prezent Dieceza de Chișinău. Comuniștii au interzis funcționarea episcopiei de la Iași, însă desființarea ei nu a fost niciodată recunoscută de Sfântul Scaun, care a relegalizat dieceza în anul 1990.

Dintre episcopii de Iași, se distinge figura Fericitului Anton Durcovici. El a fost arestat în timpul Primului Război Mondial, pe motiv că era cetățean austro-ungar. A fost eliberat la intervenția Regelui Ferdinand I al României. Ulterior, a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României. Episcopul Anton Durcovici a fost arestat de Securitate în anul 1949 și dus la Sighetu Marmației, unde a murit pentru credință în 10 decembrie 1951. Anton Durcovici a fost beatificat în 2014.

Episcopul martir a slujit în vechea catedrală episcopală, sfințită în 1789. Catedrala, cu hramul Adormirea Maicii Domnului are arhitectură barocă. Altarul central a fost realizat la Roma, iar cele laterale la Padova. Cel care a aprobat ridicarea bisericii a fost voievodul Grigore al III-lea Ghica, ucis de otomani pentru că s-a împotrivit cedării Bucovinei către Imperiul Habsburgic. După căderea comunismului, pentru că vechea catedrală devenise neîncăpătoare, catolicii ieșeni au început, în imediata apropiere, ridicarea unei noi catedrale, cu hramul Sfânta Fecioară Maria, Regină. Biserica are formă circulară, cu diametrul exterior de 38 de metri. Ansamblul este dominat de o cruce înaltă de 10 metri. Noua catedrală a fost sfințită în anul 2005.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 16 ianuarie 2019