Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Principesa Ileana și cutiuța de pământ românesc de la Bran

principesa_ileana.jpg

Principesa Ileana în 1909
Image source: 
United States Library of Congress's Prints and Photographs division, George Grantham Bain Collection / Wikimedia Commons

În 21 septembrie 1991 se stingea din viață ultimul copil al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria. Principesa Ileana a României închidea ochii departe de țară, în Statele Unite ale Americii. Ea a purtat toată viața cu sine o cutiuță cu pământ românesc, adunat la Bran, în ianuarie 1948, când a fost nevoită să plece în exil.

Principesa Ileana a României a fost cea mai mică dintre fiicele Regelui Ferdinand I și Reginei Maria. La doar cinci ani, ea a fost încercată de viață: pe lângă refugiul la Iași, s-a produs și moartea frățiorului ei, Principele Mircea, care s-a îmbolnăvit de febră tifoidă.

În timpul refugiului din Moldova, Principesa Ileana a însoțit-o pe Regina Maria a României în timpul vizitelor făcute în spitalele unde sufereau răniții sau bolnavii de tifos. După întoarcerea triumfală la București, Principesa Ileana a fost trimisă să studieze la Colegiul Heathfield din Ascot, unde studia și sora sa, Principesa Maria, viitoarea Regină a Iugoslaviei. În 1926, dar și după aceea, ea a însoțit-o pe Regina Maria în numeroase vizite în străinătate, printre care cea din Statele Unite ale Americii și din Spania. Întoarsă în țară, Principesa Ileana a devenit conducătoarea mai multor organizații de cercetași.

A urmat cursurile Școlii de Educației Fizică din București și a fost prima femeie care a obținut brevetul de căpitan de cursă lungă în Marina Regală Română. În 1930, în Spania, l-a cunoscut pe Arhiducele Anton de Habsburg. Cei doi tineri s-au îndrăgostit, iar un an mai târziu au decis să se căsătorească. Căsătoria lor a fost oficiată în Castelul Peleș, de către monseniorul Vladimir Ghika. Pentru că tatăl său murise, Ileana a fost condusă la altar de fratele său, Regele Carol al II-lea.

Însă relațiile dintre cei doi frați au început să se deterioreze. Carol al II-lea a decis să interzică nașterea unui Habsburg pe pământ românesc. Toți cei șase copii ai Principesei Ileana s-au născut în străinătate. Ileana și Anton de Habsburg au locuit în Austria. După anexarea acestei țări de către Germania nazistă, Anton de Habsburg a intrat în atenția Gestapo-ului, care a percheziționat de mai multe ori casa în care locuia.

În Austria, Principesa Ileana a fondat un spital pentru soldații români. În 1943, a decis să revină în țară, la Bran. Ea a organizat un nou spital, în Brașov. A cunoscut drama comunizării României, iar în 30 decembrie 1947 a aflat chiar de la Regele Mihai I, cu care s-a întâlnit pe drumul dintre București și Sinaia, despre șantajul care a avut drept rezultat abdicarea Regelui.

În 4 ianuarie, Principesa Ileana a fost nevoit să plece în exil. Toată lumea din Bran a venit să își ia rămas bun de la ea. Principesa Ileana a adunat un pumn de pământ românesc, pe care l-a păstrat întreaga sa viață drept cel mai prețios lucru. În exil, în Elveția, l-a reîntâlnit pe Regele Mihai I. A plecat în Argentina, unde a fondat un cămin pentru refugiații politici români.

În 1954, a divortațat de Arhiducele Anton și s-a recăsătorit, în Statele Unite, cu un român, Ștefan Isărescu. Însă în 1961, Principesa Ileana a decis să se călugărească, după moartea fiicei sale, Maria Ilena, și după ce fiul său, Ștefan, intrase în comă. A petrecut șase ani la o mănăstire ortodoxă din Franța, apoi a fondat prima mănăstire românească ortodoxă de maici din Statele Unite, la Elwood City.

Principesa Ileana, călugărită sub numele de Maica Alexandra, a avut bucuria să revină în România după căderea comunismului, în 1990. A murit în ianuarie 1991, în mănăstirea ei, iar în mormânt a dus și pământul românesc pe care l-a purtat atâția ani de exil.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 21 ianuarie 2019