Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iași, capitala istorică a României. Cu o zi înaintea sărbătorii Unirii Principatelor, Klaus Iohannis este în oraș

iasi.jpg

Iași, capitala istorică a României. Cu o zi înaintea sărbătorii Unirii Principatelor, Klaus Iohannis este în oraș
Iași, capitala istorică a României. Cu o zi înaintea sărbătorii Unirii Principatelor, Klaus Iohannis este în oraș

Preşedintele Klaus Iohannis este  prezent la Iaşi miercuri, cu o zi înaintea manifestărilor oficiale organizate în oraş cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Șeful statului a depus  o coroană de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”, din Iaşi. La ora 18:00, preşedintele Iohannis va fi prezent la evenimentul organizat cu prilejul declarării Municipiului Iaşi „Capitală Istorică a României", la Palatul Culturii din Iaşi.

Conform programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, şeful statului va participa la Ceremonia semnării decretelor de decorare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, a Complexului Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi şi a Operei Naţionale Române din Iaşi.

De asemenea, va avea loc înmânarea copiei Decretului de promulgare a Legii pentru declararea Municipiului Iaşi „Capitală Istorică a României”; iart preşedintele va rosti o alocuţiune.

Istoricii dar și alte personalități ale municipiului ca și oamenii obișnuiți vor ca rolul istoric al Iașului să fie dublat de măsuri concrete care să ducă la dezvoltarea Iașului dar și a regiunii Moldova.  

 Asociația Moldova vrea autostradă compusă din primarii Iașiului, Sucevei, Romanului, Piatra Neamț, Vatra Dornei, Cîmpulung, Botoșani au anunțat că actul de înființare va deveni realitate în primul trimestru al acestui an. Descentralizare este cuvântul de ordine. Primarul din Vatra Dornei a spus că e neveoie de autostradă dar și de “o autostradă a gazului”  pentru că oamenii așteaptă din perioada comunismului sa aiba gaz

Și primarul din Cîmpulung s-a plîns că plătește un credit pagubos pentru o aducțiune de gaz care nu există. Autostrăzi, infrastructură modernă pe căi ferate, investiții, turism sunt tot atâtea  priorități. Primarii se plâng că au rămas fără forță de muncă tânără și nu știu cum să oprească exodul populației.  Primarul de Iași spune că centralizarea excesivă conduce în timp la extinderea corupției.

Evenimentul în care președintele Klaus Iohannis oferă Iașiului titulatura de capitală istorică a României este boicotat de parlamentarii și consilierii locali și județeni PSD. Ei spun că e un semn de protest pentru că unii au fost omiși de pe invitație . Primăria susține că nimeni nu a fost trecut cu vederea la evenimentul organziat la palatul Culturii. Pe 24 ianuarie, la Iași se vor organiza concerte de muzică populară, o paradă militară  iar Primăria va oferi participanților  plăcinte și vin.  

 
Corespondentul RFI la Iași, Violeta Cincu