Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Carol cel Mare, părintele Europei moderne

carol_cel_mare.jpg

Papa Adrian cerându-i sprijinul lui Carol Cel Mare
Image source: 
Antoine Vérard. Archivo Iconografico, S.A./CORBIS-BETTMANN, 1493 / via Wikimedia Commons

În 28 ianuarie 814 se stingea din viață unul dintre cei mai importanți suverani din istoria Europei. Carol cel Mare este considerat de către mulți istorici drept părintele Europei moderne. Figura împăratului din Evul Mediu a fost evocată inclusiv cu ocazia întâlnirii recente din vechea capitală imperială, Aachen, dintre liderii francez, Emmanuel Macron, și german, Angela Merkel, care au reînnoit alianța dintre cele două state care constituie unul dintre fundamentele Uniunii Europene de azi.

Carol cel Mare era fiul regelui franc Pepin cel Scurt, fiul majordomului Carol Martel, cel care, în bătălia de la Poitiers, a pus capăt extinderii spre nord a califatului arab. Carol cel Mare a devenit rege al francilor în anul 768, împreună cu fratele său, Carloman. După doar trei ani, Carloman a murit, iar Carol cel Mare a rămas singurul rege al francilor.

Francii erau un popor germanic stabilit în Gallia, care se convertise de puțină vreme la creștinism, în cadrul Bisericii Catolice. Zelul religios l-a determinat pe Carol cel Mare să înceapă, în 772, războaiele cu saxonii, care rămăseseră păgâni. Aceste războaie au durat 32 de ani și s-au încheiat cu victoria lui Carol cel Mare.

În anul 773, Carol cel Mare a fost rugat de un legat papal să intervină în Italia de Nord, pentru a limita puterea regelui longobard Desiderius, care îl amenința pe papă. Desiderius era socrul lui Carloman și îi adăpostea pe nepoții de frate ai lui Carol cel Mare, care doreau și ei coroana regatului franc. Carol cel Mare i-a înfrânt pe longobarzi în 774 și s-a proclamat și rege al longobarzilor. Centrul Italiei i-a fost cedat Papei, căruia Carol cel Mare i-a recunoscut suzeranitatea. Aceste teritorii vor forma Statele Papale, care vor rămâne independente până în secolul al XIX-lea. Ultimul teritoriu asupra căruia Papa domnește în calitate de monarh este statul Vatican de azi.

În anul 795, Papa Leon al III-lea l-a proclamat pe Carol I drept protector al Romei, iar în ziua de Crăciun a anului 800 l-a proclamat pe regele francilor drept împărat al Occidentului. Un an mai târziu, califul Bagdadului, Harun al Rașid, i-a oferit lui Carol cel Mare mai mulți elefanți, între care unul alb, pentru a pune capăt războiului. Însă împăratul bizantin Nicefor I a refuzat să recunoască titlul imperial, iar Carol cel Mare a anexat Dalmația și Veneția. Împăratul franc și-a extins imperiul spre Est. În anul 814, la moartea sa, Imperiul francilor era cel mai puternic stat din Europa.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 28 ianuarie 2019