Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Synonymes” câștigă Ursul de Aur. Un film românesc, printre laureații galei de la Berlin

berlinala.jpeg

Image source: 
France24

O coproducţie Franţa-Israel-Germania a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, gală ce a avut loc sâmbătă seară, în penultima zi a celei de-a 69-a ediţii a Berlinalei. Și un film românesc a fost premiat.

Pelicula recompensată cu distincția pentru cel mai bun film este regizată de israelianul Nadav Lapid și se intitulează ”Synonymes”.

Regizorul israelian Nadav Lapid a mulţumit familiei, colaboratorilor, producătorilor şi celor implicaţi în proiectul său.

"Dedic filmul mamei mele care l-a montat şi care a murit în timp ce lucra la el. Pentru mine filmul este o celebrare a cinematografiei", a spus regizorul.

Tot sâmbătă, "Monştri", singurul film românesc de la Berlinală a primit premiul publicului acordat de publicaţia germană Tagesspiegel.

”M-a interesat mai mult să văd cum gândesc personajele homosexuale în legătură cu ele însele, mai mult decât ceea ce au de spus ceilalţi despre ei”, a explicat Marius Olteanu o parte din strategia sa regizorală din filmul ”Monstri.”.

”Înseamnă mult pentru ca este un premiu venit din partea publicului. Iar faptul că filmul, în urma reacţiei spectatorilor şi a premiilor la care a fost nominalizat (De debut şi Teddy Award), a beneficiat de 4 proiecţii suplimentare, mă face să sper că şi în România oamenii vor veni să îl vadă. Este un film care vorbeşte la nivel micro, de cuplu, despre ceea ce trăim zilele acestea la nivel de societate, despre nevoia de a ajunge la cealalt, de a îl înţelege şi a nu fi indiferent”, a spus regizorul Marius Olteanu pentru Mediafax.

Filmul, o producţie a Parada Film şi Wearebasca, prezintă o zi din viaţa a doi tineri căsătoriţi, pe care familia, societatea, prietenii par că îi iubesc când sunt împreună, dar îi judecă şi resping atunci când sunt pe cont propriu, din cauza nevoilor, convingerilor şi opţiunilor lor de viaţă. Marius Olteanu semnează atât regia, cât şi scenariul peliculei, iar din distribuţie fac parte Judith State ("Sieranevada"), Cristian Popa, Alexandru Potocean şi Şerban Pavlu ("Inimi Cicatrizate").

Pe lângă producţia românească "Monştri.", România a fost reprezentată la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2019 de Cătălin Cristuţiu, în calitate de monteur, şi Bogdan Georgescu, în calitate de producător creativ al producţiei argentiniano-germane "Blue Boy", de Manuel Abrąmović. De asemenea, la Berlinale Talents au fost selecţionaţi actorul Robi Urs şi producătorul Bogdan Crăciun, iar Centrul Naţional al Cinematografiei a organizat standul românesc de la European Film Market.