Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Brâncuși, iubit de francezi, urât de comuniștii români

brancusi_1905.jpg

Constantin Brâncuși în 1905
Image source: 
Wikipedia

În 19 februarie 1876, în Hobița, se năștea unul dintre cei mai mari sculptori din istoria modernă a Europei. Românul Constantin Brâncuși a fost declarat drept cel mai important sculptor din secolul XX. În acest an, fostul său atelier de la Paris a devenit un spațiu simbolic pentru Sezonul Franța - România, care celebrează legăturile culturale dintre cele două țări latine.

Constantin Brâncuși și-a început studiile în Oltenia, unde a făcut Școala de Arte și Meserii din Craiova, apoi a mers la București, unde a absolvit Școala de Bellearte din București. A început să fie remarcat încă din timpul studenției, când sculpturile sale respectau canoanele artei clasice.

În anul 1903, a primit comanda bustului public al generalului și medicului Carol Davila și care este singurul monument public realizat de Constantin Brâncuși. Banii încasați de sculptor au fost folosiți pentru a-și plăti o parte din drumul spre Paris. S-a oprit o vreme la Viena, unde a lucrat într-un atelier de decorator. În capitala imperială a avut ocazia să descopere sculptura egipteană.

În 1904, a ajuns la München, iar de acolo a plecat pe jos, prin Bavaria și Elveția, spre Franța. Lângă Luneville, el s-a îmbolnăvit de o pneumonie gravă, care era să îl coste viața. A ajuns la Paris, în cele din urmă, unde a fost primit la Școala Superioară de Arte Frumoase. A refuzat să lucreze în atelierul lui Auguste Rodin, a cărui artă o aprecia. A început să expună în capitala franceză și faima a început să îi crească treptat.

Constantin Brâncuși a revenit de mai multe ori în România, inclusiv pentru a construi ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, unul dintre cele mai emoționante omagii aduse eroilor din Primul Război Mondial. Însă după alungarea Regelui Mihai I și după instaurarea comunismului, Constantin Brâncuși a început să fie considerat drept un inamic al noului regim dictatorial.

Artistul a vrut să lase prin testament statului român peste 200 de lucrări, precum și atelierul său în stil românesc, din Impasse Ronsin din Paris. Însă statul comunist, reprezentat de Mihail Sadoveanu, i-a respins oferta, pe motiv că arta marelui sculptor ar fi fost un simbol al decadenței. Astfel, după decesul lui Constantin Brâncuși, atelierul și lucrările sale au rămas statului francez.

Lângă atelierul lui Brâncuși se înalță în prezent Centrul Pompidou dedicat artei moderne. În acest an, atelierul marelui sculptor va fi recuperat temporar pentru arta românească. O serie de artiști renumiți își vor expune lucrările acolo, în cadrul Sezonului România-Franța.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 19 februarie 2019