Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Notre-Dame, lucruri știute și mai puțin știute

800px-notredame_paris.jpg

Notre-Dame, lucruri știute și mai puțin știute
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Dintre toate monumentele faimoase din Paris, Notre-Dame avea cea mai lungă și mai bogată istorie. A fost edificată în mai mult de 200 de ani, a găzduit încoronări de regi și împărați, dar a fost și profanată în timpul Revoluției Franceze. Puțini știu că pe acoperișul catedralei salvate de Victor Hugo prosperau roiuri întregi de albine.

Bijuterie a artei gotice, construcția catedralei Notre-Dame a fost terminată în 1345. Cu 130 de metri lungime, 48 de metri lățime și 35 de metri înălțime, această vastă catedrală gotică a dominat, din multe puncte de vedere, Île de la Cité, pentru mai mult de 855 de ani.

Unul dintre primele evenimente importante din istoria catedralei Notre-Dame s-a petrecut în 1431, când Henry al VI-lea, regele Angliei, a fost încoronat și rege al Franței, pe 16 decembrie, în timpul războiului de o sută de ani.

În timpul secolului al XVI-lea, starea catedralei s-a deteriorat semnificativ, mormintele și geamurile vitrate fiind distruse în numele modernizării.

Ornamentele exterioare au fost eliminate sau vandalizate pe motiv că reprezentau idolatrie. Cu toate acestea, în anii 1600, la dorința lui Ludovic al XIII-lea, Notre-Dame a fost reabilitată.

În această perioadă și-a primit și faimosa sa orgă. Soarta catedralei s-a întors din nou împotriva sa, în timpul Revoluției Franceze. Notre-Dame a fost închisă, naţionalizată, profanată, jefuită sistematic, scoasă la vânzare pentru materiale de construcţie, iar galeria regilor de pe faţadă a fost decapitată, nu de ghilotină, ci de loviturile de ciocan. Biserica a fost transformată într-o magazie de alimente și vinuri.

La începutul secolului al XIX-lea, catedrala de abia se mai afla în picioare. Dar Napoleon a salvat-o de la ruină și a fost încoronat împărat acolo în decembrie 1804.

În perioada 1845-1870 au fost reluate lucrările de restaurare sub regele Ludovic Filip I. Din fericire, nicunul dintre războaiele mondiale nu au adus distrugeri semnificative asupra catedralei, deși rozeta de trandafiri din secolul al XIII-lea a fost dată jos de frica vandalismului nazist sau altor jafuri.

În a doua jumătate a secolului XX a urmat o modernizare mai prudentă, inclusiv mecanizarea clopotului de 13 tone și curățarea extensivă a fațadelor și a sculpturilor.

Puțini sunt cei care știu că pe acoperișul catedralei prosperau mai multe familii de albine urbane, cu care îngrijitorii catedralei se mândreau.

Și să nu uităm că datorită scriitorului francez Victor Hugo, Notre-Dame a reînceput să fie iubită și îngrijită de parizieni, după ce romanul său, Notre-Dame de Paris, a devenit faimos pe mapamond, datorită poveștii emoționante a cocoșaului Quasimodo.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Notre-Dame, lucruri știute și mai puțin știute