Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Michèle Ramis, ambasadoarea Franței la București: Cultura e un vector de emoție și mobilizare

remis.png

Sursa imaginii: 
RFI România

Joi a început la București partea românească a Sezonului România-Franța, ocazie cu care RFI România și-a delocalizat programele la elegantul sediu al Muzeului Național de Artă al României. Doamna Michèle Ramis, ambasadoarea Franței la București ne-a acordat un interviu, din care redăm câteva fragmente:

Michèle Ramis: Mulțumesc pentru invitație, sunt încântată să încep ziua de astăzi alături de dumneavoastră, la RFI, acest post respectat, important în peisajul mediatic din România, un partener pe care toți putem conta pentru informație interesantă, independentă și mereu variată. Astăzi sunt împărțită între mai multe sentimente: pe de o parte bucurie și nerăbdare, pe cealaltă parte tristețe. Bucurie și nerăbdare pentru că am așteptat mult ca acest sezon să înceapă. Cele două țări au decis organizarea lui în 2016. Pentru prima dată, Franța organizează un astfel de sezon cu un membru al Uniunii Europene și auzim vorbindu-se despre el din 2016.

Sezonul a debutat în Franța, în noiembrie anul trecut, dar publicul român nu a făcut deocamdată cunoștință cu el. Subtem nerăbdători să cunoaștem sezonul , să-l simțim, să vedem ce ne poate oferi el, așadar nerăbdare și bucurie, iar astăzi culegem fructele Sezonului. Simt, de asemenea, și tristețe pentru că, din păcate, tot în acestă săptămână, o tragedie a lovit Franța păgubind patrimoniul său cultural și patrimoniul mondial. Notre Damme de Paris a ars, este deteriorată, dar nu distrusă și sezonul începe și pe fondul acestei tristeți. Eu cred însă că trebuie găsit un sens în fiecare tragedie. Dacă incendiul de la Notre Damme a creat atâta emoție în rândul publicului francez, european și internațional este deoarece cultura e un vector de emoție și mobilizare. Cred că până la urmă ne vom strânge în jurul reconstruirii catedralei, iar acest lucru arată cât de strâns ne poate reuni cultura. Tragedia catedralei cred că ne va da energie pentru acest sezon.

Sezonul a început în Franța în luna noiembrie, unii dintre noi am privit de la distanță acțiunile. A fost o programare excepțională. Evenimente pe care am vrea să le vedem în România și cine știe, poate o parte din ele vor veni și aici. A doua parte a sezonului se anunță la fel de efervescentă?

Michele Ramis: Fără îndoială. Sezonul înseamnă 400 de evenimente și o parte dintre ele vor veni și aici. De altfel, sezonul nu s-a încheiat în Franța, expoziția de broderie bizantină s-a deschis la Luvru pe 16 aprilie. Sunt așadar câteva intersectări. Partea de aici, România-Franța se desfășoară în 30 de orașe din România prin 200 de evenimente care depășesc domeniul culturii și al artei. Sigur, acestea sunt pilonii centrali, dar am dorit să dăm sezonului toată dimensiunea pe care o merită relația dintre țările noastre. Au loc evenimente în domeniul educativ, universitar, evenimente legate de francofonie la Brașov, caravana de studii care merge în toată România pentru a prezenta elevilor români posibilitatea de a studia în Franța.

Au loc de asemenea activități despre dezvoltarea durabilă, activități economice. Pe 19 iunie avem un forum economic care continuă întâlnirea economică care a deschis Sezonul în luna noiembrie la Paris și care va arăta din nou factorii de atractivitate ai României. Forumul se va focusa pe noile tehnologii, start-upurile care se crează în România. Tocmai s-a creat o comunitate FrenchTech. Avem așadar un sezon variat care nu se limitează la domenii, un instrument formidabil pentru a întări relația franco-română.

 

Interviul integral aici:

 

 

 
Ambasadoarea Franței la București, doamna Michéle Ramis, despre sezonul România-Franța