Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Festivalul de film politic Cinepolitica, sub auspiciile Sezonului România-Franța

Marius Copel, selectionerul Festivalului de film politic Cinepolítica, a fost unul dintre invitații ediției speciale a emisiunii Zebra realizată cu prilejul începerii trimestrului românesc al Sezonului România Franța. Festivalul de film Cinepolitica are loc în perioada 18- 22 aprilie, la Cinema Elvira Popescu și Instititul Balassi.

Mihaela Dedeoglu: Care este specificul festivalului Cinepolitica și ce propuneți anul acesta?

Marius Copel: Așa cum spune și titlul e vorba de film politic. Toate producțiile sunt în zona de film politic. Definiția filmului politic e foarte greu de dat. În principiu, pleacă de la un subiect cu o temă politică, un moment istoric, o întâmplare sau un personaj politic. Dar de acolo să spui că tot filmul e politic este o greșeală. Filmul trebuie să fie în primul rând cinema, să fie artă cinematografică. Se bazează pe un subiect politic, dar nu este un film de propagandă sub nicio formă. Nu sunt filme care ar trebui să impună păreri sau sentințe. E pur și simplu artă filmică plecată de la un subiect politic.

M.D: De ce ați intrat în acest circuit al sezonului încrucișat Franța – România? Ați pregătit o programare specială pentru această ediție a festivalului?

M.C: Noi avem un parteneriat cu Institutul Francez încă de la prima ediție din 2012. Foarte multe dintre filmele pe care le-am adus de-a lungul timpului au fost filme franceze sau coproducții de film francez. Se face foarte mult film politic în acea zonă, în acel spațiu cultural. Este foarte important să avem ca prim reper ideea că sunt foarte multe filme sau coproducții franceze. Dar totul s-a dublat și cu faptul că sezonul România – Franța, Franța – România a venit în întâmpinarea noastră și ne-a susținut. Avem câteva filme dedicate. Vreo cinci filme din tot festivalul sunt dedicate acestui sezon România- Franța. Chiar primul film din festival, de la ora 18:30 va fi un film 100% producție franceză. Urmează o coproducție franceză de la 20:30, un film de gală.

M.D: Câte filme sunt în total?

M.C: În total sunt 9 filme, lungmetraje toate.

M.D: Povestiți-mi, pe scurt, selecția de anul acesta. Există teme anume?

M.C: În fiecare an avem. Nu ne impunem o temă neapărat, ci vin din felul în care selecționăm filmele. Încercăm să avem zone diferite, momente istorice diferite. Anul acesta acoperim foarte mult Europa. Filmul de deschidere, care se cheamă Prima campanie se referă la campania lui Macron și la o jurnalistă care acoperă întregul proces. E un film foarte interesant. Prezintă tot ce se întâmplă în spatele ușilor într-un asemenea demers. După care avem filmul Libre al lui Michel Toesca care vorbește despre imigranți și despre felul în care un om, un cetățean francez, european, s epoate lupta singur cu un sistem întreg în dorința lui de a-i ajuta pe cei vitregiți. Este un film care deși e localizat în Franța ar trebui să ne intereseze pe absolut toți. Astea sunt 100% franceze. Mai sunt trei coproducții care tratează momente total diferite în timp. E vorba de o coproduicție ruso-franceză a lui Yuri Byckov, un copil teribil al filmului rus, care vorbește despre universul post-sovietic din Rusia și de oligarhie, de subiecte destul de contondente. Mai avem filmul The Load, care vorbește despre războiul din Kosovo. Deși e coproducție franceză vorbește de războiul din Kosovo, alt moment în timp. Mai avem un film care vorbește despre al doilea război mondial, coproducție franco-germană. Franța se regăsește în cinci dintre aceste titluri. Celelate titluri nu sunt coproducție franceză, dar sunt găzduite de institut.

M.D: Festivalul se va desfășura la Safa Elvira Popesco a Institutului Francez din București. Începeți în această după-amiază?

M.C: Începem în această după-amiază, de la 18:30.