
Cultură
Renate Roca, PR Electric Castle: Din 2019 persoanele cu deficiențe de auz vor primi asistență încă de la intrare
Electric Castle devine primul festival de muzică din România accesibil persoanelor cu deficiențe de auz. În România nu există niciun interpret mimico-gestual care să intre în zona de muzică spune Renate Roca Rozenberg, PR-ul Electric Castle. De aceea echipa festivalului a apelat la un expert, Amber Galloway.
"Ceea ce înseamnă interpretare mimico-gestuală în zona muzicală e foarte diferită de simpla comunicare. E mai greu de explicat în cuvinte ce face Amber Galloway. Are o comunitate foarte puternică în întreaga lume. E ca un fel de dans pe care îl execută în paralele cu artiștii de pe scenă în care interpretează inclusiv sunetele. Persoanele cu deficiențe de auz simt ritmul, dar nu pot percepe neapărat dacă notele sunt sau nu înalte. Amber reușește să transmită aceste detalii prin gesturile pe care le face pe scenă", explică Renate Roca Rozenberg.
Începând cu acest an persoanele cu deficiențe de auz vor primi asistență încă de la intrare. În zonele de acces va exista și un interpret care să poată traduce oamenilor din echipă dorințele celor din festival și vor exista interpreți și la infopoint-uri pentru a crește calitativ experiența persoanelor în cauză.
PR-ul Electric Castile subliniază faptul că festivalul de muzică a oferit încă de la prima ediție acces gratuit persoanelor cu dizabilități. Ea recunoaște însă obstacolele de care se lovește echipa atunci când accesibilizează zonele din festival. "Nu găsim rampe bine gândite nici măcar la instituții publice. Cerem suport logistic din afară atunci când construim rampe pentru persoane cu dizabilități tocmai pentru a fi siguri că suntem accesibili la cea mai înalt nivel posibil."