Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Filmul columbian ”Monos” câștigă marele premiu de la TIFF

Trofeul Transilvania al Festivalului Internațional de Film TIFF, a revenit, sâmbătă seară, unei producții columbiene. E vorba despre filmul ”Monos”, regizat de Alejandro Landes, care a primit și un cec în valoare de 15.000 de euro.

Pelicula câștigătoare la TIFF, care a primit la festivalul Sundance Premiul special al juriului, tratează povestea a opt adolescenți, membri ai unei trupe de gherilă și a unei ostatice, care se ascund în munții columbieni, iar uciderea accidentală a prețioasei lor vaci, Shakira, va declanșa o luptă sângeroasă pentru supraviețuire.

 

 

Premiul pentru cea mai bună interpretare a revenit actorului islandez Ingvar Sigurdsson pentru rolul din filmul ”Alb cât vezi cu ochii”, iar premiul special al juriului a fost acordat filmului ”Un om fidel”.

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, înmânat de anbasadoarea Franței, Michele Ramis, a revenit peliculei ”Trecut prin foc”.

Actorul Marcel Iureș a primit Premiul de Excelență pentru întreaga sa carieră.

Mențiuni speciale ale Bursei Alex Leo Șerban au fost înmânate lui Alex Bogdan și Iosif Prodan, în timp de Lina Vdovîi a primit bursa în valoare de 2000 de euro, pentru proiectul documentar ”Il bel canto”.

De asemenea, premiul FIPRESCI a fost acordat filmului polonez ”Cler”, în timp ce premiul publicului a fost adjudecat de ”Copilul problemă”. Un alt premiu acordat a fost premiul publicului pentru cel mai popular film din secțiunea Zilele Filmului Românesc pentru ”Moromeții 2”.

Premiul pentru scurt metraj la Zilele Filmului Românesc a fost decernat peliculei ”Opinci”, iar premiul pentru lung metraj a revenit filmului ”Arest”.