Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premiul juriului tinerilor francofoni la TIFF: filmul Sauver ou perir

Șapte tineri au jurizat filme francofone la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Premiul acordat de TV5 Monde, Institutul Francez și RFI România este, deja, o tradiție la TIFF.

A 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania s-a încheiat, la Cluj, în acest sfârșit de săptămână. Cele mai bune filme ale ediției și cei mai importanți cineaști ai momentului au fost premiați pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca. Filmul Monos, în regia lui Alejandro Landes, a fost desemnat marele câștigător al celei de-a 18-a ediții TIFF, iar actorul Nicolas Cage a primit Premiul de excelență. Ca în fiecare an, un juriu de tineri francofoni a acordat un premiu special la TIFF. 

Premiul acordat de TV5 Monde, Institutul Francez și RFI România este, deja, o tradiție la TIFF. Anul acesta, au fost selectați șapte tineri, care au jurizat filme francofone la Festivalul Internațional de Film Transilvania. După ce criterii au fost aleși acești tineri spune Ioana Bolboacă, responsabil de cooperarea universitară și parteneriate din Institutul Francez din Cluj-Napoca.

”Ne-am gândit, anul acesta, să valorizăm mai mult francofonia atât de diversă cumva în Cluj și să alegem un student pe universitate. Aproape am reușit. Avem un student la UAD, de la USAMV, de la UMF, de la UBB și de la UTCN”, a declarat Ioana Bolboacă.

Juriul a fost coordonat de o tânără care este voluntar la Primăria din Dijon. Marwa Kheribi spune că festivalul a fost o experiență deosebită.

”A fost foarte interesant, a fost o experiență care te îmbogățește. Juriul francofon a fost foarte interesant din punct de vedere lingvistic. Am discutat filmele, am înțeles valoarea cuvintelor pentru fiecare persoană. Au vorbit foarte bine franțuzește”, a spus coordonatoarea juriului.

Din juriu au făcut parte și un tânăr francofon din Brazilia, student la USAMV Cluj, Arthur Jardim dar și un alt voluntar al Primăriei din Dijon, Jules Delbarre.

”Ador cinema-ul. Sunt încântat că am participat la un festival de această talie. Am învățat multe din faptul că am fost invitat într-un astfel de juriu. A fost o plăcere să văd aceste filema lături de tineri de vârsta mea”, a spus Arthur Jardim.

”La dezbateri ne-am ascutat unii pe alții, n-au existat conflicte. Filmele au fost bune, dar poate că a lipsit un pic diveristatea, adică au fost mai mult franceze decât francofone. A fost un singur film din Québec, dar altfel au fost filme foarte bune”, a explicat Jules Delbarre.

Câștigătorul competițiiei de filme francofone de la TIFF a fost desemnat, anul acesta, Sauver ou perir de Frederic Tellier. Premiul a fost înmânat de Amansadoarea Franței în România, Michele Ramis.

 
Premiul juriului tinerilor francofoni la TIFF: filmul Sauver ou perir (AUDIO)