Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alain Delon, internat în spital

delon_1_wikipedia.jpg

În 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur
În 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur
Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Actorul Alain Delon a ajuns la spitalul american din Neuilly-sur-Seine, în nord-vestul Parisului, după ce a suferit amețeli și dureri de cap, la prima vedere minore. Alain Delon are 83 de ani.

Simptomele prezentate de Alain Delon la internare par să fie cauzate de o aritmie cardiacă, o afecțiune cunoscută a actorului, au arătat surse anonime pentru presa franceză. Vedeta ar fi în afara oricărui pericol fiind supus unei examinări preventive, sursele anunțând că se așteaptă ca Delon să părăsească spitalul pe propriile picioare.

Alain Delon a primit un premiu Palme d'Or pentru întreaga carieră la Festivalul de la Cannes 2019, în luna mai, când a declarat despre prestigioasa distincţie că este ”aproape un omagiu postum, doar că este încă viu”.

Cu câteva zile înainte de ceremonie, organizatorii Festivalului de Film de la Cannes şi-au apărat gestul de a-i oferi lui Alain Delon un premiu Palme d'Or onorific, spunând despre acesta - criticat recent pentru comentariile controversate despre femei şi homosexuali - că ”nu este perfect”, dar are dreptul de a-şi exprima opiniile. ”Nu îi oferim premiul Nobel pentru pace”, a declarat Thierry Fremaux, într-o conferinţă de presă. ”Îi oferim un premiu Palme d'Or onorific, pentru cariera de actor”, a explicat acesta.

Alain Delon, în vârstă de 83 de ani, unul dintre cei mai celebri actori europeni de peste cinci decenii, a jucat în filme precum ”Ghepardul”, de Luchino Visconti, care i-a adus un premiu de interpretare la Cannes în 1963. A mai jucat în pelicule precum ”Rocco şi fraţii săi” (1960), ”În plin soare” (1960), ”Eclipsa” (1962), ”Laleaua neagră” (1964), ”Samuraiul” (1967), ”Borsalino” (1970), ”Notre histoire” (1984) sau ”Pe cuvânt de poliţist” (1985).

În 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriţilor la premiile César, pentru rolul principal din ”Mr. Klein”, de Joseph Losey, iar interpretarea din ”Notre Histoire”, de Bertrand Blier, i-a adus, în 1985, premiul pentru cel mai bun actor. La Festivalul de la Berlin a primit Ursul de Aur onorific în 1995, iar, în 2005, a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare de preşedintele francez Jacques Chirac.