Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doliu în teatrul românesc: actrița Florina Cercel a murit

florina_cercel.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Florina Cercel

Actrița Florina Cercel a murit marți, la vârsta de 76 de ani, a anunțat Teatrul Național București, unde a jucat cunoscuta artistă.

Actrița Florina Cercel suferea de mai mulți ani de cancer pulmonar. Ea a murit în locuința sa din București.

Moartea actriței a fost anunțată de TNB: "Echipa Teatrului Național din București anunță cu adâncă durere că astăzi se desparte de marea actriță Florina Cercel. După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naționalului, «Țuca» ne părăsește azi, lăsându-ne tot mai triști, lipsiți de prezența sa impunătoare, de forța și de talentul său incontestabil, de farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariție scenică. Vom reveni cu amănunte despre ceremonia funerară. Dumnezeu să o aibă în paza Sa! Rămas bun, Florina Cercel!".

 

 

Florina Cercel s-a născut pe 28 ianuarie 1943, la Piatra-Neamţ şi a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiele" București, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea și Victor Moldovan, potrivit Mediafax.

Actriţa a jucat peste 100 de roluri, în mai mult de 50 de ani de carieră. În 1990, ea a primit premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul "Vassa Jeleznova", de M. Gorki, regia Ion Cojar, iar în 2002 a primit premiul Ministerului Culturii pentru cea mai bună actriţă a anului, pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul "Revizorul", de N. V. Gogol, regia Serghei Cerkasski, montat la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale".

Florina Cercel a fost cunoscută și pentru rolurile din filme ca "Frații", în regia lui Mircea Moldovan și a lui Gică Gheorghe, în 1970, "Filip cel bun", regizat de Dan Pița, în 1974, "Dincolo de pod", regia Mircea Veroiu, 1975, dar și "Crucea de piatră", de Andrei Blaier, 1993 și "Ambasadori, căutăm patrie", de Mircea Daneliuc, în 2003.

În 2016, Florina Cercel a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București.