Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: De ce a ars Bibioteca din Alexandria?

biblioteca_alexandria.png

Biblioteca din Alexandria în flăcări, tablou de Hermann Goll 1876
Image source: 
Wikipedia

Pagina de istorie de azi ne reamintește de cea mai renumită bibiotecă a antichității, cea din Alexandria și despre trista ei soartă. Distrugerea ei este un mister, nu pentru că nu se știe făptașul, ci pentru că sunt prea mulți suspecți...

Pierderea celei mai mari arhive de surse și de cunoștințe din lumea antică, Biblioteca din Alexandria, este considertă o catastrofă a omenirii. Însă care este povestea acestei fabuloase bibioteci, care cuprindea sute de mii de papirusuri cu înțelepciunea lumii de până la momentul respectiv?

Despre Biblioteca din Alexandria se spune că ar fi fost fondată de Ptolemeu I sau de Ptolemeu al ll-lea, după alte surse. Alexandria, după cum o arată şi numele, fusese înfiinţată de Alexandru cel Mare și era construită exclusiv din piatră, fară a se folosi în nici un fel lemnul.

Biblioteca avea zece săli mari şi camere separate pentru cercetători. I se spunea Muzeul Regal, adică un edificiu dedicat muzelor. Muzeul avea zone de curs, grădini, altare pentru fiecare dintre cele nouă muze, ba chiar și o grădină zoologică, precum și Biblioteca în sine.

S-a estimat că aceasta avea la un moment dat peste o jumatate de milion de documente din Asiria, Grecia, Persia, Egipt, India și multe alte locuri. Biblioteca a fost atât de mare încât a avut o ”sucursală”, anume Biblioteca de la Templul lui Serapis.

La început, Biblioteca nu era deschisa publicului, ci doar cercetătorilor și avea legi stricte. Oricine călătorea în Egipt, trebuia să declare dacă are asupra sa manuscrise, pe care trebuia să le predea pentru a fi copiate. Alte scrieri erau cumpărate din banii regelui.

În Biblioteca din Alexandria se spune că existatu primele versiuni ale operelor clasice grecești, precum marile tragedii ale lui Eschil, Sofocle și Euripide. Au fost achiziționate, de asemenea, cărțile care au aparținut bibliotecii personale a lui Aristotel.

Dar, cine a ars, până la urmă, Biblioteca din Alexandria? De cele mai multe ori, scriitorii din lumea antică până la Plutarh au spus că vina îi aparține lui Iulius Cezar, care, urmărit de flota egiteană la Alexandria, în anul 48 înainte de Christos, a ordonat incendierea ei, după care focul s-a exins și la o parte din oraș.

Pentru autorul Edward Gibbons, vinovați sunt creștinii, iar pentru episcopul Grigorie de vină pentru distrugerea finală a Bibiotecii din Alexandria ar fi fost musulmanii, în frunte cu califul Omar.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 17 septembrie 2019