Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Doliu în teatrul românesc: Alexandru Darie a murit la 60 de ani

alexandru_darie.jpg

Alexandru Darie s-a stins din viață
Image source: 
Facebook/Teatrul Bulandra

Regizorul Alexandru Darie, directorul general al Teatrului Bulandra din Bucureşti, a murit la vârsta de 60 de ani. Informația a fost confirmată de conducerea instituţiei pentru agenția Mediafax.

Alexandru Darie fusese internat în stare gravă la Spitalul Fundeni din București, sub stricta supraveghere a medicilor.

Regizorul în vârstă de 60 de ani a fost diagnosticat cu ciroză în urmă cu mai mulți ani, iar în ultima vreme, starea sa de sănătate s-ar fi agravat, el aflându-se pe lista de transplant hepatic.

Alexandru (Ducu) Darie este fiul actorului Iurie Darie. El a fost unul dintre cei mai cunoscuți regizori români de teatru și a montat numeroase spectacole în țară și în străinătate.

Alexandru Darie a studiat regia de teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale" București, pe care a absolvit-o în 1983.

În studenție a regizat spectacolul "Paracliserul", de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat marele premiu pentru cea mai bună producție, la Festivalul Internațional al școlilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.

În 1992, a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze "Mult zgomot pentru nimic", de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii.

În 1995 a regizat "Trei surori", de Anton Cehov, premiat de UNITER. În 1998, a montat la Nottara o curajoasă adaptare a piesei "Viforul", cu Stelian Nistor.

El a montat spectacole care au marcat ultima parte a secolului 20, precum "Visul unei nopți de vară", "Poveste de iarnă" sau "Trei surori".

"Cel mai prețios lucru este timpul și îmi pare rău că în unele momente ale vieții mele am lăsat să treacă timpul. Dacă ar fi să o iau de la început, acesta este singurul lucru pe care într-un fel l-aș schimba, pentru că până la 20 de ani timpul este al tău, după 30 este al altcuiva și cu cât mergi în sus, cu atât devine mai fulgerător", spunea Alexandru Darie în 2011.