Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, la Chișinău

poza_teatru.jpg

Evenimentul a debutat cu spectacolul „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă, în incinta Teatrului Național ”Mihai Eminescu”
Image source: 
mecc.gov.md

30 de spectacole ale teatrelor din Chișinău, Bălți, Cahul, București, Craiova, Iași, Târgu Mureș, Sibiu dar și din Vârșeț (Serbia) pot fi urmărite de cetățenii moldoveni și oaspeții capitalei, până pe 29 septembrie.Totul se întâmplă în cadrul celei de-a cincea ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se desfășoară la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”.

Evenimentul a debutat cu spectacolul „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă, realizat după memoriile Ecaterinei Chele, Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru. Spectacolul care pornește de la poveștile unor basarabeni, deportați în 1941și în 1949, vorbește despre ororile deportărilor şi a foametei organizate.

În cadrul ediției din acest an sunt prezentate spectacolele: ”Pomul Vieții” (Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău); ”Noii infractori” (Teatrul Național ,,I. L. Caragiale” din București); ”Balul” și ”Perfect compus” (Teatrul Național ,,Radu Stanca” din Sibiu); ”Miroase a pradă” (Teatrul Național ,”Marin Sorescu” din Craiova); ”D`ale Carnavalului” (Teatrul Național din Târgul-Mureș); ”Herghelia” (Teatrul Muzical-Dramatic ,”B.P. Hașdeu” din Cahul); ”Retro” (Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți); ”Dansul Delhi” (Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași).Totodată, Teatrul Național Radiofonic București - Radio România vine cu un program vast de spectacole radiofonice. 6 spectacole deosebite, 3 dintre acestea sunt rezultatul unei frumoase colaborări cu Teatrul Național ”Mihai Eminescu” - ”Stalin mi-a furat copilăria” și Anastasia Dicescu – ”Bucuria Muzicii” și ”Aria Destinului”, în premieră absolută. Totodată, vor fi prezentate spectacolele ”Lumina Rugului Aprins” și Hronicul și Cântecul Marii Uniri”.

Și Radio Moldova prezintă publicului spectacole radiofonice. ”Ion Creangă. Povestea unor amintiri” - un spectacol realizat în baza creației scriitorului Ion Creangă și a corespondenței sale adresată rudelor, lui Mihai Eminescu și Titu Maiorescu. O lucrare radiofonică în care descoperim un Creangă necunoscut, viu și autentic. Un alt spectacol, ”Întoarcere în trecut nu există” despre realitate și problemele cu care ne confruntăm, despre   drama familiilor care părăsesc țara si pleacă în căutarea unui trai mai bun, despre identitate, valori și tradiții.

Reuniunea Teatrelor Naționale, ediția a V-a, se va încheia pe data de 29 septembrie cu spectacolul „Livada cu vișini” de A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Cozub (Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău).

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei a mulțumit partenerilor pentru contribuția adusă în organizarea Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, care pentru al V-lea an consecutiv, la început de toamnă, ”vine să încânte publicul spectator cu cele mai noi creații scenice ale regizorilor de pe ambele maluri ale Prutului”.

Evenimentul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerului Culturii și Identității Naționale al României, Institutului Cultural Român și a filialei acestuia la Chișinău.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Reuniunea Teatrelor Naționale Românești