Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moartea Operei Naționale deschide stagiunea la Iași

beatrice.jpg

Beatrice Rancea, reconfirmată recent managerul Operei Naționale din Iași, spune că nu va fi nici un spectacol nou în această stagiune.
Sursa imaginii: 
Facebook/Opera Nationala Romana Iasi

Situația este tragică, astfel caracterizează managerul Operei Naționale din Iași noua stagiune. Beatrice Rancea explică faptul că nu s-au primit bani pentru premieră. Așa că, la Iași cel puțin, nu va fi nici un spectacol nou. Veștile proaste nu se opresc însă aici. 

Managerul Operei Naționale din Iași Beatrice Rancea explică: „Poate la rectificarea bugetară din noiembrie o să mai primim ceva dar și atunci avem o problemă. Pentru că nu mai avem timp pentru a monta o premieră mare. O premieră mare nu se poate monta în două, trei săptămâni. Și la rectificarea bugetară s-ar putea să nu vină bani. Tot timpul așteptăm rectificări minune care nu se întâmplă".



Mai mult chiar, nu s-au primit bani pentru plata colaboratorilor externi. Colaboratori externi care sunt de fapt permanenți numai că Ministerul Culturii a înghețat demult angajările. În această situație, de a pleca sau de a munci neplătiți se regăsesc membrii corului și cei ai corpului de balet. „Nu am primit nici banii pentru toți colaboratorii noștri, am renunțat la cor, la balet. Am păstrat strictul necesar” , s-a plâns managerul Operei Naționale din Iași.



Beatrice Rancea a precizat că va scoate din programul instituției pe care o conduce Indiile Galante, Aida și Carmen. 

Cu tristețe, Beatrice Rancea a povestit ce întrebare a primit la concursul care a reconfirmat-o în funcția de manager pe următorii cinci ani.



"- Dacă ați primi bani, câte premiere ați putea avea până în decembrie?

- Când să primesc bani?

- Mâine! Dacă primiți bani mâine, câte premiere puteți organiza până în decembrie?"