Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: O stradă din Paris va purta numele Reginei Maria a României

regina.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Pagina de istorie de azi aduce aminte de rolul jucat de Regina Maria a României în timpul Conferinței de Pace de la Paris, de după Primul Război Mondial, dar și despre cum au înțeles francezii să o onoreze pe regina românilor: au reeditat un parfum a cărui imagine a fost chiar Regina și vor boteza o stradă din Paris cu numele ei.

În urmă cu un secol, Regina Maria a făcut ceva neobișnuit pentru o regină din acele vremuri: s-a implicat în politică. Și nu în orice fel de politică, ci în cea externă a României. Regina Maria a fost cea care a susținut cauza României în fața Marilor Puteri. A avut un rol esenţial în recunoaşterea Marii Unirii de la 1918, la Conferința de Pace de la Paris, care s-a încheiat cu semnarea a cinci tratate cu puterile beligerante.

Francezilor le-a venit ideea de a celebra centenarul de la Conferinţa de Pace de la Paris într-un mod inedit. Gama de produse cosmetice „Mon Boudoir” a cărei imagine a fost Regina Maria a României, va fi reeditată, cu aceeaşi formulă de esenţe ca în urmă cu 100 de ani.

Dar cum a ajuns Regina Maria în publicitate? Când suverana României Mari a participat la Conferinţa de Pace a impresionat capitala Franţei, care a numit-o „cea mai frumoasă regină a Europei“.

Multe case celebre din domeniul cosmetic i-au propus să le reprezinte. Regina Maria a acceptat să fie imaginea renumitei case de parfumuri pariziene Jean-Francois Houbigant. În 1922, au apărut primele reclame cu Regina Maria care devenea imaginea unei colecţii de pomade, pudră, apă de colonie şi parfum, toate sub acelaşi nume: „Mon Boudoir”.

Parfumul preferat al reginei era „Quelques Flores Royale”, un melanj de arome de vanilie, trandafir, santal şi violete. Parfumul fusese creat în 1829 în onoarea prinţesei Adelaide d’Orléans. După moartea suveranei României, în 1938, gama a fost retrasă de pe piaţă. 

Reeditarea parfumului nu este singurul mod în care Franța onorează amintirea Reginei Marii Uniri. O stradă din Paris va primi numele Reginei Maria, în octombrie. Decizia administrației capitalei franceze reprezintă tot un gest de recunoștință față de rolul pe care l-a avut Regina Maria la Conferința de Pace de la Paris. Despre acest gest al francezilor, strănepoata reginei Maria, MS Margareta, Custodele Coroanei a declarat că ”Pentru România este ceva senzaţional”.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 24 septembrie 2019