Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Pelaghia Roșu, Ioana d'Arc din oastea lui Avram Iancu

pelaghia_rosu.png

Image source: 
youtube.com

În calendarul creștin-ortodox, astăzi este sărbătorită Sfânta Pelaghia. Există un personaj istoric cu acest nume, care a fost centurion în Armata condusă de Avram Iancu în timpul revoluției pașoptiste. Este vorba despre Pelaghia Roșu. Aflați fabuloasa poveste a moaței care a luat calea armelor, din Pagina de istorie.

Pelaghia Roșu s-a născut în satul Mărişel, judeţul Cluj, unicul copil al judelui sătesc. A fost instruită acasă de către tatăl său, care o educa folosind cărţi româneşti. A fost trimisă ulterior la şcoală de către părintele său la Budapesta, unde a învăţat carte timp de trei ani, după care s-a întors în satul natal, unde a devenit dăscălița satului. Ar fi avut soarta unei moațe obișnuite, din Munții Apuseni, soție și mamă devotată, harnică stăpână de gospodărie, dar și învățătoare. Împrejurările istorice deosebite, însă, au determinat-o pe Pelaghia Roșu să devină o adevărată eroină.

Ea a devenit în timpul Revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania centurion în oastea condusă de Avram Iancu şi a condus lăncierii români în a doua luptă de la Mărişel, împreună cu mama sa.

În timpul celei de-a doua lupte de la Mărişel, din 12 martie 1849, Pelaghia Roşu a comandat în luptă femeile din sat. Pentru că nu erau suficienţi combatanţi din rândul bărbaţilor din sat, care era atacat de honvezii din armata maghiară, femeile din sat s-au mobilizat pentru a lua parte activă la luptă. La momentul oportun, femeile conduse de Pelaghia Roșu au declanşat un atac călare asupra inamicului, care, speriat de această intervenţie, crezând că e atacat de cavaleria moţilor, s-a retras în debandadă.

La 9 octombrie 1850 guvernatorul Transilvaniei, generalul austriac Wolgemuth a recompensat-o pentru meritele avute în timpul revoluţiei paşoptiste cu suma de 100 florini. În actul de recompensă scria:

„Pe temeiul preaînaltei împuterniciri (…), ordonez, să se dee Pelagiei Roşu, mama lui Andreiu Roşu din Mărişel, decorat cu crucea de aur pentru merite, suma de o sută florini, drept premiu pentru demonstraţia săvărşită cu isteţime în contra insurgenţilor, pentru eliberarea satului ei, punându-se în fruntea unei cete de femei”.

La 10 iulie 1870 Pelaghia Roşu a trecut în lumea drepţilor. A fost înmormântată în cimitirul satului Mărişel, amplasat în Munții Apuseni, la o altitudine de 1.200 metri. Chipul „dăscăliţei satului“ este pictat în Biserica din localitate, între cel al lui Horea și cel al lui Avram Iancu.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 8 octombrie 2019