Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Joker - capodoperă sau instigare la violență?

Filmul "Joker", regizat de Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix în rolul principal, a debutat pe primul loc în box office-ul românesc, cu încasări de peste 2 milioane de lei în weekendul premierei. Pelicula, care este pe primul loc și în box office-ul nord-american, continuă să stârnească reacții polarizate, de la apreciere și laude din partea criticilor la solicitări de interzicere în cinematografe pentru instigare la violență. Criticul de film Magda Mihailescu spune că spectatorul ar trebui să urmărească în primul rând rolul excepțional făcut de Joaquin Phoenix. ”Filmul e departe de a fi o instigare la violență”, afirmă Magda Mihailescu, într-un interviu acordat RFI.

În SUA, unii spectatori au părăsit sălile de cinematograf, oripilați de excesul de violență din filmul Joker. Alții au mers mai departe susținând că pelicula trebuie interzisă în cinematografe, deoarece instigă la violenţă, iar personajul principal ar putea fi considerat un model de către tineri.

Pe de altă parte, filmul a fost recompensat cu Leul de Aur la Festivalul de film de la Veneția, iar criticii îl văd printre producțiile care vor fi premiate cu Oscar.

La rândul lor, Joaquin Phoenix şi regizorul Todd Phillips au apărat filmul susținând că oamenii pot face singuri diferenţa dintre corect şi greşit.

Critic: Nu e mai violent decât un Tarantino sau un von Trier

Criticul de film Magda Mihailescu lansează întrebarea: cu ce este mai violent Joker decat un film regizat de Quentin Tarantino sau Lars von Trier? Ea remarcă faptul că este poate pentru prima dată când un personaj negativ e eroul principal, rol care nu este pus în balanță cu un oponent pozitiv.

Magda Mihăilescu, care a fost prezentă la proiecția de la Veneția a filmului recompensat acolo cu Leul de Aur, atrage atenția că la acest festival prestigios pelicula lui Todd Phillips a primit numai aprecieri din partea criticilor. Criticul pune reacțiile negative la acest film pe seama realităților din anumite societăți, spre exemplu din cea americană, marcată de violență și nenumărate atacuri armate.

De altfel, în SUA Joker a primit cele mai multe critici, fiind relatate cazuri de spectatori care au părăsit sălile sau au cerut ulterior interzicerea peliculei în cinematografe din cauze unei așa-numite ”instigări la violență”. Magda Mihăilescu își exprimă totuși credința că spectatorii pot distinge între film și realitate: ”Trebuie în primul rând apreciat rolul excepțional, magnific al lui Phoenix. Este trist dacă nu putem ”citi” astfel de filme care sunt departe de a fi o instigare la violență”, afirmă Mihailescu.

Ascultă:

 
Criticul de film Magda Mihailescu, despre Joker