Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ioan Dragalina, generalul-erou care a murit de septicemie

În 10 octombrie 1916, unul dintre cei mai valoroși generali români, Ioan Dragalina, reușea o victorie improbabilă împotriva armatei germane care încerca să ocupe orașul Târgu-Jiu. Armata română a reușit să respingă atacul german, însă, în luptele care au urmat, generalul Ioan Dragalina a fost grav rănit, iar o lună mai târziu, Armata Regală Română a pierdut unul dintre cei mai valoroși comandanți.

Victoria lui Ioan Dragalina nu a reușit să schimbe cursul ofensivei și să preîntâmpine ocuparea Bucureștiului, dar a arătat că soldații români, atunci când sunt bine comandați, se pot opune cu succes oricărui adversar.

Ioan Dragalina s-a născut în Imperiul Austriac, în Caransebeș, în anul 1860. Tatăl său, Alexandru Dragalina, provenea dintr-o veche familie de grăniceri și era el însuși ofițer al armatei austriece. În 1859, a demisionat, s-a mutat în România și a devenit administrator al ținuturilor de graniță. Însă, în 1860, a revenit în Caransebeș.

Ioan Dragalina a urmat școala primară în satul natal, apoi școala de cadeți în Timișoara. Au urmat studii la Academia Militară din Viena și a fost înrolat, în 1884, în armata austro-ungară. În paralel, a urmat și Școala de Ingineri Geodezi. În 1887, a demisionat din armata austro-ungară și, precum tatăl său, s-a mutat în România.

Ioan Dragalina a fost încadrat ca sublocotenent în Armata Regală Română și a fost remarcat de Regele Carol I. A avansat rapid, iar în 1908 era deja locotenent-colonel și comandant al Școlii Militare de Infanterie. Regele Carol I l-a decorat cu Ordinul Steaua României.

În 1911 a devenit colonel și a primit comanda unui regiment din Constanța, iar în 1915 a devenit general de brigadă. Între timp, a izbucnit Primul Război Mondial. În anii neutralității României, el s-a ocupat de fortificarea Văii Prahovei. La intrarea României în război, el comanda o divizie cu baza în Turnu Severin.

Ioan Dragalina a reușit să respingă atacurile armatelor germane și austro-ungare din zona Orșova și a blocat ofensiva Puterilor Centrale pe linia Dunării. Succesul său a fost remarcat și a fost promovat comandant al Armatei I din Oltenia. În această calitate, a organizat defensiva pe Valea Jiului și a blocat și acolo înaintarea armatelor Puterilor Centrale, în 10 octombrie. Însă a fost grav rănit în lupte. A fost transportat spre București, însă, din cauza haosului din spatele frontului, nu a ajuns suficient de repede la spital. Rănile i s-au infectat, iar medicii au ajuns la concluzia că trebuie să îi amputeze brațul.

Regele Ferdinand I l-a decorat pe patul de spital cu Ordinul Mihai Viteazul. Avea să fie ultima consolare pentru viteazul general, care a murit în 9 noiembrie, de septicemie. A intrat însă în legendă, iar soldații săi au compus balade în care îi cântau curajul. Familia sa a continuat tradiția. Fiul său, Corneliu, a devenit general, iar un al fiu, Virgil, a devenit comandor în Marina Regală Română. Una dintre fiice, Viorica, a fost deținut politic în anii comunismului.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 10 octombrie 2019