Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ziua lui Columb, o sărbătoare controversată

columb.jpg

Debarcarea lui Columb, pictură de John Vanderlyn
Image source: 
Wikipedia

În Statele Unite ale Americii Cristofor Columb și descoperirile sale sunt serbate la început de octombrie. Anul acesta, Columbus Day cade pe 14 octombrie. Vă invităm să aflați din Pagina de istorie atât despre personajul istoric, cat și despre sărbătoarea contemporană care îi poartă numele.

Columbus Day sau Ziua lui Columb este o sărbătoare federală menită să marcheze sosirea lui Cristofor Columb pe pământ american, în 1492. Pe numele său real Cristobal Colon, navigatorul genovez aflat în serviciul coroanei Spaniei a lăsat urme adânci în istorie. După ce a navigat peste Oceanul Atlantic, Columb a atins țărmul insulei Hispaniola, așa cum i-a spus el,  în Arhipelagului Bahamas, în data de 12 octombrie 1492. Era convins că a ajuns în Asia de Est. După ce a debarcat a revendicat teritoriul proaspăt descoperit pentru regina Isabella și regele Ferdinand ai Spaniei, care finanțaseră expediția pentru a găsi o cale mai ușoară, prin Vest, către Asia și comorile sale: condimente și aur. Avea să constate ulterior că Pământul era mai mare decât se credea și că a descopereit o lume cu totul nouă.

În zilele noastre, în SUA, Cristofor Columb este celebrat, în fiecare an, în a doua zi de luni din octombrie. Este o sărbătoare națională, iar în ziua respectivă nu se lucrează și se organizează parade extravagante, în special în orasele care poartă numele de Columbus, în state cum ar fi Ohio, Georgia, Carolina de Sud și de Nord, Nebraska și altele.

Sărbătoarea este marcată din anul 1792, când câteva orașe americane au plănuit să sărbătorească 300 de ani de la debarcarea exploratorului. În acel an, Ordinul Columbian, o societate care avea să devină foarte influentă în viața politică, a condus manifestările dedicate evenimentului, la New York. Pentru ei, figura lui Columb și indigenii americani erau simboluri ale separării continentului de puterea europeană.

Pe de altă parte, este, poate, de înțeles de ce în zilele noastre această sărbătoare este una controversată, pentru că populațiile de "americani nativi”, băștinașii despre care descoperitorii Americilor au crezut că sunt indieni, au un resentiment, justificabil, pentru toate celebrările legate de Columb...

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 11 octombrie 2019