Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


S-a deschis Târgul Internaţional de Carte din Frankfurt

targ_carte.jpg

S-a deschis Târgul Internaţional de Carte din Frankfurt
S-a deschis Târgul Internaţional de Carte din Frankfurt

 

În metropola germană, Frankfurt pe Main, s-a deschis cea de-a 71-a ediţie a Tîrgului Internaţional de Carte. Anul acesta sînt prezenţi peste 7.500 de expozanţi din 104 de ţări. Organizatorii aşteaptă 285.000 de vizitatori. La Tîrg au fost acreditaţi aproximativ 10.000 de jurnalişti care vor relata despre acest eveniment al superlativelor la care participă şi România. La standul României expune şi Editura Cartier din Chişinău, capitala Republicii Moldova. Tîrgul se încheie duminică.

 

 

În prezenţa principesei norvegiene Mette-Marit s-a inaugurat aseară Tîrgul Internaţional de Carte de la Frankfurt pe Main. Deoarece anul acesta, Norvegia este invitata de onoare a Tîrgului, au fost prezenţi şi şefa guvernului norvegian, Erna Solberg, şi ministrul german de externe, Heiko Maas. Principesa Mette-Marit, considerată o „ambasadoare” a culturii norvegiene, a evidenţiat importanţa literaturii, recitînd şi o poezie în limba norvegiană. Şeful diplomaţiei germane a subliniat rolul literaturii, mai ales în situaţii de criză. Puterea de influenţare a literaturii, ne protejează de „reflexe autoritare” şi de a da răspunsuri simpliste la probleme complicate, a spus ministrul. Cu priviree la atacul antisemit de săptămîna trecută din Halle, Maas a ţinut să amintească de necesitatea combaterii ferme a oricărori forme de terorism de către justiţie.  

În cursul festivităţii de inaugurare a Tîrgului au vorbit şi doi autori norvegieni, Karl Ove Knausgård şi Erika Fatland, care, de asemenea, s-au referit la importanţa literaturii.

O idee similară a exprimat şi scriitorul german, Saša Stanišić, laureat al Premiului German Cărţii (Deutscher Buchpreis). Romancierul Stanišić, născut în Bosnia, s-a referit la responsabilitatea politică a literaturii. În cuvîntarea sa l-a atacat vehement pe Peter Handke, proaspăt laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

Lui Handke i se reproşează că ar fi relativizat acţiunile militare ale etnofascistului sîrb, Miloşevici. În acelaşi timp, însă, presa a ignorat declaraţiile lui Handke în care a explicat poziţia sa pro-iugoslavă, cît şi condamnarea masacrului de la Srebrenica pe care l-a calificat drept cea mai mare crimă contra umanităţii de la cel de-al doilea război mondial încoace.

La Tîrgul de Carte, participă 104 ţări, între care se află şi România.

Între figurile importante ale literaturii contemperona, prezente la Frankfurt, se află şi Olga Tokarczuk, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, originară din Polonia. La conferinţa de inaugurare a Tîrgului ea şi-a exprimat îngrijorarea faţă de evoluţia politică din Polonia, afirmînd că ţara ei se află într-un „soi de război cultural”. Ea şi-a exprimat speranţa că Premiul Nobel, care i-a fost decernat, va contribui la reconcilierea societăţii poloneze. Zilele trecute a apărut în traducere germană, romanul ei „Caietele lui Jakob”, întîmpinat elogios de către critica literară.

Cu elogii a fost întîmpinată şi traducerea în germană de către Ernest Wichner a romanului lui Mircea Cărtărescu, „Solenoid”. Romanul lui Cărtărescu a apărut la editura Zsolnay din Viena. Romancierul român, prezent la Frankfurt, a absolvit un turneu de lecturi prin Germania, susţinînd săptămîna trecută şi două lecturi publice la Berlin.

Pe lîngă întîlniri cu autori români, organizate la standul României, au fost programate şi cîteva dezbateri şi lecturi de către Editura Pop din Ludwigsburg. Editorul Traian Pop Traian, originar din România, a publicat în ultimii ani numeroase traduceri din literatura română, cît şi cărţile unor autori germani, născuţi în România.

Tîrgul se va încheia cu decernarea tradiţională a Premiului 

Corespondentul RFI la Berlin, Wiliam Totok