Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: De când au monedele zimți?

newton.jpg

Isaac Newton (1642-1727), portret de Sir Godfrey Kneller (1689)
Image source: 
Wikipedia

Aspectul monedelor de azi i se datorează în mare măsură unuia dintre cei mai importanți savanți. Este vorba de sir Isaac Newton, care a îndeplinit cu mare eficiență funcția de director al Monetăriei Regale a Angliei. În această calitate, el a impus ca marginile monedelor să aibă zimți, iar acest obicei este păstrat și azi. De ce a luat Isaac Newton această decizie, aflați din Pagina de Istorie.

Isaac Newton s-a născut în 1643, într-o familie relativ înstărită. A rămas de mic orfan de tată, iar mama sa a decis să se recăsătorească. Pentru că nu era dorit de tatăl său vitreg, de la vârsta de de 3 ani, el a fost lăsat în grija bunicilor. S-a reapropiat de mama sa abia când avea 15 ani, iar ea deja avea alți trei copii de la cel de-al doilea soț.

Isaac Newton a dovedit de mic o inteligență deosebită. Era preocupat de jucăriile complicate. De multe ori, el își construia jucării mecanice cu care își uimea contemporanii. S-a dovedit un elev strălucit. A studiat matematica, latina și teologia. A fost admis la prestigiosul Trinity College din cadru Universității Cambridge.

Newton s-a dedicat cu pasiune studiului științelor și teologiei. A excelat în matematică, fizică, mai ales în optică și mecanică, dar și în astronomie. De asemenea, a fost un teolog erudit și a studiat și alchimia. S-a îndrăgostit de o fată crescută în casa unui farmacist, însă a decis să nu se căsătorească, pentru a se dedica în întregime carierei universitare.

Încă din perioada medievală, în care universitățile erau conduse de călugări, era obiceiul ca profesorii universitari să rămână necăsătoriți. Isaac Newton a beneficiat de venituri care îi asigurau un trai îndestulător. A rămas toată viața cumpătat, econom și modest, însă nu zgârcit. Își ajuta cu plăcere rudele și prietenii atunci când aceștia aveau nevoie de bani.

Isaac Newton a elaborat unele dintre cele mai importante teorii. El a scris Legea atracției universale, care explică forța gravitației. De asemenea, Isaac Newton a construit un telescop care a permis evoluția astronomiei. În același timp, a scris tratate de teologie care erau citite cu plăcere de contemporanii săi.

Isaac Newton credea cu tărie în dialogul fertil dintre Teologie și Știință. A fost un monarhist convins, care a păstrat în camera sa portretul Regelui Charles I Stuart, chiar și după ce Regele Angliei a fost ucis de partizanii lui Oliver Cromwell. Atitudinea sa i-a adus onoruri publice după restaurarea monarhiei.

În 1685, a devenit membru al Parlamentului, unde reprezenta Universitatea din Cambridge. În 1686, a fost numit director al Monetăriei Regale. Savantul și-a pus priceperea în combaterea corupției și ineficienței din această instituție. Printre altele, el a găsit soluția pentru a elimina o practică necinstită: mulți posesori de monede de aur și de argint tăiau marginile monedelor, pe care le dădeau mai departe, și rămâneau astfel cu o cantitate mare de metal prețios. Isaac Newton a decis să zimțeze marginile monedelor. Cele fără zimți erau cântărite cu grijă și nu valorau decât strict cantitatea lor de metal și erau retrase din circulație. Măsurile luate de el au dat rezultate. În 1705, a fost înnobilat. Savantul a murit în 1727, la capătul unei vieți liniștite, în care nu a părăsit niciodată Anglia.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 21 octombrie 2019