Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ce au prezis astrologii la nașterea Regelui Mihai

mihai.jpg

Regele Mihai în copilărie ...
Image source: 
Arhivele Naţionale ale României, Cota: BU-F-01073-6-00041-78

Vestea nașterii Regelui Mihai a dat speranțe atât dinastiei regale din care făcea parte, cât și românilor de rând, care vedeau, astfel, asigurat viitorul țării. Presa vremii, la aflarea veștii nașterii micului prinț Mihai, s-a grăbit să tocmească astrologi care să-i alcătuiască horoscopul. Ce spuneau astrele, în opinia ziarelor de atunci, aflați din Pagina de istorie.

Principele Mihai, fiu al Pricipelui Moștenitor Carol și al Principesei Elena, nepot al regilor Ferdinand și Maria, s-a născut prematur, la șapte luni. O naștere grea, care a fost notată în termeni foarte realiști și de Regina Maria, în jurnalul său zilnic.

Micul prinț Mihai a fost botezat în religia ortodoxă, la 22 ianuarie 1922, în Palatul Cotroceni. Deși monarhii din vechime apelau la serviciile astrologilor, la nașterea vlăstarelor regale, în 1921, Casa Regală a României nu o făcuse. În schimb, au făcut-o ziarele vremii, pentru a-și spori numărul de cititori.

Nu doar la nașterea sa au apărut articole despre ce îi preziceau astrele celui care avea să devină Regele Mihai, ci și mai târziu, când a devenit, cu adevărat, rege, la nici 6 ani. În suplimentului revistei Oglinda Lumii nr. 46 din 1927, un ”astrolog de serviciu” scria un articol despre hoscopul Regelui Mihai, cu titlul „Horoscopul M.S. Regelui Mihai I. Caracterul și Destinul oamenilor născuți în zodia Scorpionului":

Născut în 25 octombrie 1921, circa 30 de ore dupa intrarea soarelui în zodia Scorpionului, M.S. a fost favorizat în ascendent de steaua regală Antares, cel mai mare soare din Univers. (...) Regele României s-a născut în ziua când acest gigantic soare era în prima sa casă astrală, ceea ce e o coincidență demnă de remarcat. M.S. Regele Mihai I s-a născut în anul 1921, an în care avut loc una din cele 12 eclipse totale ale acestui secol”.

Astrologul mai consemna că regele s-a născut într-o zi de marți, la fel ca Napoleon I, că anul nașterii sale a fost stăpânit de planeta Mercur, la fel ca anul nașterii Regelui Ferdinand, dar și al „ex-principelui Carol, tatăl său. Articolul mai face referire și la caracterul celor din zodia Scorpion: multilateralitate, atitudine fermă, conciși în vorbire și în scris, buni prieteni, dar și dușmani de temut, nu cunosc oboseala pentru scopul ales, sunt intuitivi, au caracter serios, fin, expansiv și oarecum melancolic.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 25 octombrie 2019