Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zilele Filmului Românesc se extind în mai multe orașe din R.Moldova

poza_film.jpg

„Povestea unui pierde-vară” (2018), regizată de Paul Negoescu, cu actorul Alexandru Papadopol în rolul principal, prezentată la Cahul
Image source: 
ZFR

Zilele Filmului Românesc, eveniment cinematografic de tradiție în R.Moldova, desfășurat la Chișinău în perioada 10-13 octombrie, se extind în premieră în acest an în alte trei orașe. Este vorba de Călărași, Cahul și Nisporeni. Potrivit organizatorilor, cea de-a cincea ediție a Zilelor Filmului Românesc oferă astfel șansa publicului cinefil și din alte orașe să vadă câteva dintre reușitele cinematografiei din România, de ieri și de azi.

Documentarul de succes „Călărași – un ținut la poarta Raiului” (2018), al regizorului Dumitru Grosei din Republica Moldova, va deschide, vineri seară, Zilele Filmului Românesc la Călărași, în prezența echipei și a mai multor invitați. 

Tot la Călărași vor putea fi văzute filmul polițist „La Gomera” (2019), de Corneliu Porumboiu, prezentat la Festivalul de la Cannes și propus de România la Premiile Oscar, drama „Orizont” (2015), de Marian Crișan, adaptare modernă după nuvela „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici, și filmul clasic „Răscoala” (1965), de Mircea Mureșan, care îl are în rolul principal pe marele actor cu origini basarabene Ilarion Ciobanu.

La Călărași, proiecțiile vor avea loc timp trei zile, de vineri până duminică, la Casa de Cultură din localitate.

La Cahul, evenimentul se va desfășura la Teatrul „B. P. Hasdeu”, în zilele de 1 și 2 noiembrie, când vor putea fi văzute trei filme extrem de așteptate. Este vorba de comedia romantică „Povestea unui pierde-vară” (2018), regizată de Paul Negoescu și cu actorul Alexandru Papadopol în rolul principal, „Orizont” (2015), de Marian Crișan, și „Răscoala” (1965), de Mircea Mureșan.

Aceleași trei filme - „Povestea unui pierde-vară” (2018), „Orizont” (2015) și „Răscoala” (1965) - vor putea fi văzute și la Casa de Cultură din Nisporeni, în zilele de 9 și 10 noiembrie. 

Zilele Filmului Românesc - un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi Alternative Cinema din Republica Moldova, prin regizorul Dumitru Grosei, și casa de producţie Rova Film din România, prin regizorul Marian Crişan. Evenimentul este finanţat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Consiliul Raional Călărași și Balkan Pharmaceuticals.

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Zilele Filmului Românesc în R.Moldova