Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe festivalul Les Films de Cannes à... Slobozia

slobozia.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Direcția Educație, Cultură și Tineret Slobozia

Avanpremiere ale unor filme româneşti şi proiecţii ale unor lungmetraje premiate anul acesta pe Croazetă fac parte din programul festivalului Les Films de Cannes à Slobozia, care va avea loc între 5 şi 8 noiembrie, la casa de cultură a oraşului, transmite news.ro.

Festivalul va debuta cu filmul pentru care Jean-Pierre şi Luc Dardenne au primit premiul pentru regie – „Le Jeune Ahmed”, o poveste despre un tânăr tulburat care este prins între tentaţiile vârstei şi idealurile religioase.

Programul include filmul care a fost recompensat pentru scenariu la Cannes anul acesta, „Portrait de la jeune fille en feu”, semnat de Céline Sciamma. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, Marianne primeşte sarcina de a realiza portretul unei tinere. Pictura urmează a fi folosită pentru a stabili proiecte matrimoniale. Ştiind că Héloïse a refuzat anterior să pozeze, întrucât nu doreşte să se căsătorească, Marianne este nevoită să apeleze la anumite subterfugii pentru a realiza portretul în secret.

Miercuri, va putea fi vizionat „Little Joe”, un film despre o plantă modificată genetic, care are proprietăţi surprinzătoare: îngrijită corespunzător, îşi face fericit proprietarul. Lungmetrajul regizat de Jessica Hausner a fost inclus în competiţie şi i-a adus actriţei Emily Beecham premiul pentru interpretare feminină.

Xavier Dolan a revenit pe Croazetă cu o dramă intensă şi delicată despre prietenie, iubire şi identitate personală, „Matthias et Maxime”, selectat în competiţie.

Prezentat tot în competiţie, „Il Traditore”, de Marco Bellocchio - propunerea Italiei pentru o nominalizare la Oscar 2020 - va putea fi vizionat în a treia zi a festivalului. La începutul anilor 1980, Tommaso Buscetta, membru al clanului Cosa Nostra, fuge din ţară şi se ascunde în Brazilia. Între timp, în Italia, au loc reglări de conturi. Arestat de poliţia braziliană, apoi extrădat, Buscetta ia o decizie care va schimba istoria Mafiei: aceea de a-l întâlni pe judecătorul Giovanni Falcone şi de a-şi trăda jurământul de credinţă făcut faţă de clan.

„Jurnalul familiei –escu”, de Şerban Georgescu, prezentat la Les Films de Cannes à Bucarest în secţiunea Avanpremierele Toamnei, va fi proiectat la Slobozia joi. O călătorie în spaţiu şi timp, în care familia devine puntea de legătură între toate momentele care ne-au ţinut uniţi, dar şi cele care ne-au dezbinat.

Les Films de Cannes à Slobozia se va încheia duminică cu proiecţia filmului „Maria, Regina României”. Realizat de Alexis Sweet Cahill, filmul redă eforturile pe care regina le-a făcut la Conferinţa de Pace de la Paris, din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută. După proiecţie, publicul este invitat să participe la o discuţie cu Maria-Denis Theodoru, co-scenarista filmului.

Programul poate fi consultat pe filmedefestival.ro.