Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Monitorizare Vot - aplicația folosită de observatorii electorali pentru a raporta neregulile

Observatorii electorali sunt azi Oamenii care fac Orașul. Sute de persoane s-au acreditat pentru a urmari scrutinul electoral la firul ierbii, în secțiile de votare. 

La începutul săptămânii un român stabilit în Marea Britanie arată într-o demonstrație video, postată pe pagina sa de Facebook, că autocolantul cu mențiunea „votat” de pe plicul cu votul prin corespondeță, poate fi dezlipit și mutat cu ușurință după preferințele celor care vor număra voturile. Asta în ciuda faptului că în instrucțiunile primite odată cu buletinul de vot scrie clar că, odată aplicat, autocolantul nu mai poate fi dezlipit fără a nu conduce la distrugerea acestuia. În replică, Florin Mituleţu, preşedintele AEP a dat asigurări nu există nicio posibilitate de fraudare a votului.

Olivia Vereha de la Code for Romania spune ca observatorii din sectiile de vot vor fi vigilenti si vor folosi si anul acesta aplicatia Monitorizare la Vot, singura aplicatie de monitorizare a alegerilor din România și una dintre cele 3 din lume.

Funcționează și offline și nu consumă bateria spune Olivia Vereha cand explică exact cum funcționează aplicația.

După vot parcă merge și un film, poate chiar două. Începem cu ”Dumnezeu există și numele lui e Petrunija". O comedie balcanică feministă care a câștigat două premii la Berlinale 2019 și este unul dintre cele trei finaliste Lux Prize 2019. Monica Felea de la Bad Unicorn.

KINOdiseea,cel  mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală şi Sud-Est începe azi la București. A 11-a ediție va merge anul acesta și la Tulcea aflăm de la Anca Spiridon, PR-ul evenimentului.