Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Maria, Regina României”, de azi pe marile ecrane

regina.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

"Maria, Regina României", un film în regia lui Alexis Sweet Cahill, recompensat cu premiul secţiunii Avanpremierele Toamnei la festivalului Les Films de Cannes à Bucarest 2019, a avut premiera de gală miercuri seara la Ateneul Român și intră astăzi pe marile ecrane. În București filmul poate fi văzut la Cineplexx Titan, Grand Cinema & More (Băneasa Shopping City) și Happy Cinema Liberty Mall.

 

 

"În esenţă, acest film este povestea unei femei hotărâte ce devine eroina unei întregi naţii", a declarat regizorul.

Filmul, bazat pe evenimente reale, deschide porţile către partea nevăzută ori prea puţin ştiută a unui moment istoric, Conferința de Pace de la Paris, din 1919. Scenariul se sprijină pe informaţii din jurnalul Reginei, articole din presa vremii, dar şi pe declaraţii ale politicienilor acelor ani, după cum precizează realizatorii.

Filmările au avut loc în România şi Franţa. Au fost puse în valoare locaţii autentice precum: Palatul Cotroceni, Castelul Peleş, Quai d'Orsay din Paris, iar în post-producţie au fost recreate zone din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gare de Lyon, Place Vendome, aşa cum arătau în 1919.

Experienţa interpretării rolurilor regale (Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Prinţesa Margaret - Contesa de Snowdon, Prinţesa Tatiana Romanov) a ajutat-o pe Roxana Lupu, actriţa din rolul principal, în conturarea unui personaj memorabil.

"Acest rol a reprezentat pentru mine o provocare şi o onoare. Am trăit bucurii şi încercări deopotrivă, pe platou fiind pusă faţă în faţă cu diverse provocări. Prin rol sau mai bine spus prin experienţele Reginei Maria, am învăţat despre politică, diplomaţie, perseverenţă, demnitate şi patriotism. A fost mai mult o experienţă de viaţă, dincolo de o experienţă artistică, una pentru care sunt extrem de recunoscătoare", a afirmat actriţa.

„Daca suprapunem personalitatea reginei Maria, despre care românii cred că au o imagine foarte bună, dar blurată de lipsa concretă de informaţii, dacă mai punem fascinaţia firească a oamenilor pentru familiile regale şi viaţa lor, precum şi frustrarea multora că au avut parte în şcoala să inveţe doar o istorie denaturată şi cenzurată, cred că avem răspunsul complet: avem nevoie de astfel de filme”, a declarat producătorul Radu Apostolescu într-un interviu acordat Urban.ro.

"Maria, Regina României", realizat după ideea lui Brigitte Drodtloff, alături de co-scenarista Maria-Denise Theodoru, are în echipă actori englezi, francezi şi români, o distribuţie ce se pliază pe particularităţile personajelor istorice ale momentului: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Prinţul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Brătianu), Emil Măndănac (Prinţul Ştirbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).

 

Fotografia de grup de la premiera de gală (Sursa: Facebook / RH Events)