Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ce comori ascunde Bazilica San Pietro

san_pietro.jpg

Bazilica San Pietro
Sursa imaginii: 
Wikipedia

În 18 noiembrie 1626, era inaugurată una dintre cele mai cunoscute clădiri din lume: Bazilica San Pietro sau Sfântul Petru din Roma, care a devenit un adevărat simbol al Creștinismului. Este cea mai mare biserică din lume, cu o lungime de 186 de metri și cu o înălțime a cupolei de 119 metri. Suprafața totală a bisericii este de 15.000 de metri pătrați. Însă importanța ei nu ține de cifre, ci de faptul că adăpostește mormântul Sfântului Petru, precum și numeroase comori de artă.

Istoria bazilicii romane San Pietro este legată de cea a Creștinismului. După răstignirea, Învierea și înălțarea lui Isus Cristos, apostolul Petru a devenit conducătorul creștinilor. Petru a plecat la Roma, pentru a-și predica credința, în anul 64. Din ordinul împăratului Nero, Petru a devenit martir.

Mormântul său a devenit loc de pelerinaj, la început clandestin. După Edictul din Milano, prin care creștinii primeau libertate de cult, împăratul Constantin cel Mare a decis construirea unei biserici peste mormântul Sfântului Petru. Biserica a fost finalizată în anul 329 și era o construcție impresionantă. Altarul său principal a fost construit chiar peste mormântul Sfântului Apostol Petru.

Clădirea a supraviețuit căderii Imperiului Roman, iar bazilica Sfântului Petru a devenit centrul Creștinismului, încă înainte de Marea Schismă. Acolo sunt încoronați papii și tot acolo a fost încoronat împăratul Carol cel Mare.

Bazilica a fost jefuită și distrusă parțial de mai multe ori, de aceea, în secolul al XV-lea, Papa Nicolae al V-lea a încercat să o refacă cu pietre aduse din Colosseum. Însă acest lucru nu a rezolvat problema, astfel că, în anul 1506, Papa Iuliu al II-lea a decis să demoleze vechea bazilică și să o refacă. Reconstrucția bazilicii a durat până în 1626, când a fost sfințită de către Papa Urban al XVIII-lea.

La edificarea bazilicii au participat unii dintre cei mai renumiți artiști ai Renașterii, printre care Bernini sau Michelangelo. Fațada este remarcabilă, continuată prin colonadele lui Bernini. Deasupra intrării principale se află mozaicul Navicella, de Giotto. Poarta de bronz a fost concepută de Filarette. În interior se află monumente funerare realizate de di Cambio sau de Canova, precum și statui cum ar fi celebra Pietá a lui Michelangelo. Altarul principal sau altarul confesiunii este protejat de un baldachin din bronz, înalt de 29 de metri, realizat de Bernini. În absidă se află tronul papal.

Bazilica nu are doar o copleșitoare semnificație religioasă, ci și una culturală de prima mână. Este unul dintre simbolurile Romei și unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din lume.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 18 noiembrie 2019