Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A pornit răscoala lui Horea dintr-o confuzie?

horea.jpg

Scenă din filmul ”Horea”, de Mircea Mureșan (1984)
Sursa imaginii: 
http://www.cinemagix.ro/

În 21 noiembrie 1784 începea reprimarea uneia dintre cele mai mari răscoale din istoria Transilvaniei. Este vorba de răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, care a constituit un moment de cotitură în istoria românilor. Persistă, însă, numeroase întrebări legate de această răscoală: a fost inițiat Horea într-o lojă masonică? A pornit răscoala dintr-o confuzie?

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, situația iobagilor din Transilvania devenise de nesuportat. Mai mult de jumătate din timp munceau pentru nobilii care stăpâneau domeniile locale, iar din veniturile lor, iobagii plăteau taxele către statul austriac. O situație deosebit de grea era cea a moților din Munții Apuseni, care s-au văzut deposedați de o serie de drepturi străvechi. 

Moții sperau să își recâștige drepturile cu ajutorul unor petiții adresate împăratului de la Viena, Iosif al II-lea, care era și mare principe al Transilvaniei. Liderul moților, Horea, a străbătut de patru ori drumul până la Viena. Unii istorici spun că, în capitala imperială, Horea ar fi fost inițiat într-o lojă masonică. Istoricul clujean Tudor Sălăgean a descoperit chiar un discurs atribuit lui Horea, rostit la reuniunea unei loje masonice, în grai ardelenesc, transcris cu grafie germană. Alți istorici susțin că Horea, în cursul unei audiențe acordate de împărat, a luat decizia de a porni răscoala dintr-o eroare.

Atunci când Horea s-a plâns că nobilii refuză să aplice reformele lui Iosif al II-lea, care dorea desființarea iobăgiei, împăratul i-ar fi spus că nu are mijloacele necesare pentru a-i sili pe nobili să se supună voinței sale. Atunci, Horea i-a spus împăratului că îi vor sili iobagii. Puteți voi face asta? s-a mirat împăratul. Horea, care nu vorbea perfect limba germană, ar fi interpretat cuvintele împăratului drept o aprobare: Puteți voi face asta!

În Transilvania, situația devenise explozivă. În vara anului 1784, împăratul a decis să recruteze noi soldați pentru regimentele grănicerești. Pentru că soldații erau eliberați din starea de iobăgie și împroprietăriți, țăranii ardeleni s-au înrolat în număr mare. La presiunea nobililor, care nu doreau să își piardă forța de muncă, guvernatorul Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, a anulat recrutările. A fost nevoie doar de o scânteie pentru ca răscoala să izbucnească, la sfârșitul lui octombrie.

Răsculații, care au comis excese îngrozitoare, pretindeau că acționează la porunca împăratului. Comandanții austrieci au fost derutați, de aceea represiunea efectivă a început abia în 21 noiembrie. După intervenția armatei austriece, răscoala a fost înfrântă rapid. Liderii răsculaților s-au ascuns în Munții Apuseni, dar au fost prinși prin trădare. Crișan s-a sinucis în închisoare, dar Horea și Cloșca au fost torturați cu sălbăticie și executați.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 21 noiembrie 2019