Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia: Autoritățile distrug vestigii multimilenare dintr-o zonă kurdă pentru a construi un baraj

turcia_demolare.png

Image source: 
France24

Mai multe monumente și vestigii arheologice, multe datând din vremea Imperiului Hitit (mileniul al III-lea î.Hr.) sau a Imperiului Bizantin, situate pe teritoriul localității Hasankeyf din Turcia, cu populație majoritară de origine kurdă, sunt distruse în această perioadă prin decizia autorităților turce de a construi acolo un baraj, relatează echipa Les Observateurs, a postului de televiziune France24.

Un întreg complex de construcții antice, format dintr-un palat, o moschee mare și alte câteva mai mici, o madrasa (institutie cu rol educativ-teologic), dar și vestigiile unui pod construit în secolul XII vor fi înghițite cu totul de ape, spune cercetătorul John Crofoot, fondator al web site-ului Hasankeyf Matters, care subliniază că în zonă au fost descoperite și câteva vestigii cu o vechime de peste 12 000 de ani.

 

 

La începutul acestei luni autoritățile i-au somat pe locuitorii micului sat de pe malul Tigrului, situat pe traseul celebrului Drum al Mătăsii, să-și părăsească locuințele, fără a ține cont de revendicările lor.

Barajul și lacul de acumulare care va inunda în curând satul urmează să producă deja electricitate în februarie anul viitor.

Direcția generală pentru construcții hidrotehnice din Turcia (DSI) supervizează în prezent evacuarea localității și a început deja lucrările pentru construirea de la zero a unei noi așezări în apropiere, la o cotă mai înaltă, acolo unde vor fi deplasate totuși și câteva dintre monumentele amenințate, printre care și o moschee.