Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Recompensă uriașă pentru orice informații despre furtul bijuteriilor de la muzeul din Dresda

muzeu_dresda.jpg

Recompensă uriașă pentru orice informații despre furtul bijuteriilor de la muzeul din Dresda.
Recompensă uriașă pentru orice informații despre furtul bijuteriilor de la muzeul din Dresda
Sursa imaginii: 
site-ul muzeului Grünes Gewölbe din Dresda

Poliția germană oferă o recompensă de 500.000 de euro pentru informații care ar putea ajuta la prinderea hoților care au reușit să fure bunuri cu o valoare ce se apropie de un miliard de euro de la muzeul Grünes Gewölbe din Dresda.

Autoritățile continuă să îi caute pe cei patru suspecți surprinși de camerele video din muzeu în timp ce dădeau spargerea. Hoții au reușit să sustragă bijuterii și sute de alte exponate extrem de valoroase.

Ziarul Bild scrie că spărgătorii au pătruns în muzeu printr-o fereastră de mici dimensiuni. Aceștia au provocat un incendiu la primele ore ale dimineții de luni, provocând defecțiuni la sistemul de alimentare cu electricitate al clădirii astfel că sistemele de securitate nu au mai funcționat.

Poliția vorbește deja despre cel mai mare jaf al unui muzeu din istoria postbelică și oferă recompensa oricărei persoane ce furnizează informații „care ar putea duce la capturarea făptuitorilor sau recuperarea obiectelor furate”.

Grünes Gewölbe ( în traducere Seiful Verde) are 10 încăperi în care sunt expuse peste 3.000 de obiecte, de la bijuterii la capodopere consacrate. Clădirea a fost afectată de bombardamentele din Cel De-al Doilea Război Mondial și nu a fost restaurată pentru a fi redeschisă decât în 2006.

Colecția Grünes Gewölbe a fost creată între 1723 and 1730 la porunca lui August al II-lea, Elector de Saxonia (ca Frederic Augustus I), rege al Poloniei și Mare Duce de Lituania.

Exponatele muzeului sunt prezentate în două secțiuni. Colecția istorică este expusă în camera originală a muzeului restaurată la parterul palatului regal din Dresda. Anumite exponate sunt plasate în Neues Grünes Gewölbe, la următorul etaj al palatului.

Spărgătorii au vizat secțiunea istorică a colecției deținute de muzeu.

Unul dintre cele mai valoroase exponate din colecția muzeului este un diamant verde, de 41 de carate, expus în prezent la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.