Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ziua în care s-a stins din viață Principesa Ileana, ultimul copil al Reginei Maria

domnita_ileana.png

Principesa Ileana a României
Sursa imaginii: 
Royalty - a Page of Romania's History, Iulian Voicu & Emanuel Bădescu, Alcor Edimpex SRL, Bucureşti, 2003 via Wikipedia

În 21 ianuarie 1991, în Statele Unite ale Americii, se stingea din viață ultimul copil al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria. Principesa Ileana a avut norocul să vadă căderea comunismului și să revină în țara pe care a iubit-o cu toată ființa sa. În ultimii ani de viață, ea s-a călugărit, cu numele de Maica Alexandra și a întemeiat o mănăstire ortodoxă românească dincolo de Oceanul Atlantic.

Principesa Ileana a României a venit pe lume la București, în anul 1909. Ea a fost fiica cea mai mică a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Perechea regală a avut și alții copii: pe viitorul Rege Carol al II-lea, pe viitorul regent Nicolae, pe Maria, cea care avea să ajungă Regină a Iugoslaviei, pe Elisabeta, cea care avea să devină Regină a Greciei, dar și pe Principele Mircea, mort la o vârstă fragedă din cauza tifosului.

Copilăria Ilenei a fost marcată de evenimente tragice: moartea fratelui său, Primul Război Mondial și refugiul Familiei Regale la Iași. Chiar dacă nu avea nici măcar 10 ani împliniți, Principesa Ileana a României și-a însoțit mama, pe Regina Maria, în vizitele în spitalele ticsite de răniți și de bolnavi contagioși. A străbătut satele României în toți acei ani în care oamenirea era încleștată în cel mai nimicitor război de până atunci.

După război, Principesa Ileana a României a studiat la Colegiul Heathfield-Ascot din Marea Britanie. Revenită în țară, Domnița Ileana, cum o alintau românii, s-a implicat în mișcarea cercetășească. Pasionată de marină, a obținut brevetul de căpitan de cursă lungă. Era singura româncă cu această calificare. De asemenea, a urmat cursurile Școlii de Educație Fizică din București. A însoțit-o pe Regina Maria în vizita sa din Statele Unite ale Americii, precum și în Spania.

În vara anului 1930, în Spania, l-a cunoscut pe Arhiducele Anton de Habsburg. S-a îndrăgostit rapid de el. Cei doi tineri s-au reîntâlnit în 1931, la Paris. În primăvara lui 1931, cu consimțământul Regelui Carol al II-lea, Șeful Casei Regale, Principesa Ileana a anunțat că se căsătorește cu Arhiducele Anton de Habsburg. Tatăl acestuia era membru al Familiei Imperiale a Austriei, iar mama sa era Infantă a Spaniei. Căsătoria lor a avut loc la Castelul Pelișor, în iulie 1931.

Toată viața sa, Principesa Ileana a rămas apropiată de Regina Maria, care i-a lăsat moștenire Castelul Bran. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, tânăra familie a locuit deopotrivă în Austria și în România, unde Principesa Ileana s-a implicat în numeroase acte de caritate. Din 1944, ea a revenit la Castelul Bran, de temea persecuțiilor naziștilor.

Sfârșitul războiului a însemnat debutul comunizării României. După ce Regele Mihai I a fost nevoit să plece în exil, Principesa Ileana și întreaga sa familie l-au urmat pe Suveranul detronat. Principesa s-a mutat în Elveția, apoi în Argentina și, în cele din urmă, în SUA.

În 1954, ea a divorțat de Arhiducele Anton de Habsburg. S-a recăsătorit cu un român exilat, Ștefan Issărescu, însă și de acesta divorțat în 1965.

În 1967, Principesa Ileana s-a călugărit și a devenit fondatoarea și stareța mănăstirii ortodoxe din Ellwood City. În 1990, la vârsta de 81 de ani, a putut reveni în țară. A murit un an mai târziu și este înmormântată în mănăstirea fondată de ea.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 21 ianuarie 2020