Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale: Nu pot să fiu pedagog național

5.radu_jude_photo_credit_silviu_ghetie.jpg

Sursa imaginii: 
Silviu Ghetie

Cu un Urs de Argint deja în palmares Radu Jude merge anul acesta cu trei producții la Berlinale stabilind astfel și o premieră pentru un regizor român.

“Tipografic Majuscul” și „Ieșirea trenurilor din gară” (film regizat în colaborare cu istoricul Adrian Cioflâncă) vor avea premiera internațională în secțiunea FORUM a Festivalului de Film de la Berlin. Este pentru prima dată când un regizor român are selectate în aceeași secțiune două filme. Sunt filme foarte diferite în raport cu ce a regizat până acum, după cum le descrie chiar regizorul.

“Mă simt foarte onorat și sunt foarte bucuros. Ca Gică Hagi, nici nu am cuvinte”, glumește Radu Jude la RFI în timp ce explică cât de specială este Secțiunea Forum a festivalului unde filme selectate sunt mai radicale.

Tipografic Majuscul va avea premiera în cinematografele din România pe 21 februarieTipografic Majuscul Radu Jude
Sursa imaginii: 
photo credit Silviu Ghetie

Este o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu.

“Am luat colajul făcut de Gianina Cărbunariu și l-am spart cu imagini din arhiva TVR din același timp în care se petreceau evenimentele respective pentru a da acces spectatorului la două niveluri ale istoriei – una personală și secretă a poliției politice care e pusă în juxtapunere cu istoria oficială, ce a rămas din ceea ce se difuza la Televiziunea Română în epoca aceea”, spune Radu Jude.

Filmul pune în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din același timp.

„Ieșirea trenurilor din gară” este realizat împreună cu istoricul Adrian CioflâncăIesirea trenurilor din gară, Radu Jude

“E un film lung de 3 ore compus în întregime din fotografii de arhivă și documente referitoare la Pogromul de la Iași din iunie 1941”, spune la RFI Radu Jude.

Nu e prima oară când regizorul folosește tehnica montajului din fotografii de arhivă. “Țara Moartă” și „Costică Axinte” sunt alte două documentare regizate recent de Radu Jude. El spune că o parte din public le-a primit violent. „ Pe de-o parte au fost apreciate de oameni interesați de film iar pe de alta au fost primite foarte violent de naționaliști, negaționiști și de cei care se încăpățânează să considere că viziunea oficială naționalist-socialistă a istoriei e singura posibilă și valabilă și nu trebuie atinsă sub nicio formă. Ceea ce este evident pură prostie.”

Radu Jude va participa și la Berlinale Co-Production Market, una dintre cele mai importante piețe de proiecte cinematografice ce reunește producători, agenți de vânzări, distribuitori și finanțatori din întreaga lume, cu proiectul de lungmetraj „Somnambulii”.

 
Radu Jude în dialog cu Andreea Pietroșel