Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Aproape toate filmele care au luat premii importante la Oscar sunt de o cruzime specială”

irina.jpg

“Aproape toate filmele care au luat premii importante la Oscar sunt de o cruzime specială” spune la RFI criticul de film Irina Margareta Nistor.
“Aproape toate filmele care au luat premii importante la Oscar sunt de o cruzime specială” spune la RFI criticul de film Irina Margareta Nistor.
Sursa imaginii: 
Facebook/Irina Margareta Nistor

Criticul de film Irina Margareta Nistor spune la RFI că aproape toate filmele care au luat premii importante la Oscar sunt de o cruzime specială. În opinia sa, marele câștigător, filmul sud-coreean “Parazitul“ este o alegere bizară și nu merita patru statuete.

Filmul sud-coreean "Parasite", de Bong Joon Ho, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 92-a ediție a galei Academiei americane de film. "Parazitul" a primit premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional, cel mai bun scenariu original, iar regizorul Bong Joon-ho a primit premiul Oscar pentru regie. "Parasite" este primul film sud-coreean care câștigă premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj.

Criticul de film Irina Margareta Nistor spune că "este un film care a cucerit și Europa - doar a luat Palme d’Or-ul - și sigur că merita premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, dar patru premii, dintre care cele mai importante,  în condițiile în care niciunul dintre nu a fost nici măcar nominalizat  pare cam bizar, nu-i așa? Adică e ca și cum ar fi un film făcut exclusiv de regizor cu el însuși. Pare straniu...

Apoi, aproape toate filmele care au intrat în discuție și care au luat câte un premiu sunt de o cruzime specială, fie că e vorba de o cruzime psihică pe finalul vieții lui Judy Garland (Renee Zellweger a primit premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul din "Judy"), fie că e vorba de cruzime și la propriu și la figurat la Joker (Joaquin Phoenix a fost recompensat cu Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea din Joker), fie că este vorba de Once upon a Time … in Hollywood, unde e partea mai violentă a lumii cinematografice (asasinarea actriței Sharon Tate), iar Povestea unei căsnicii/Marriage Story  e mai degrabă povestea unui divorț. Iar englezii au rămas pe dinafară, dacă tot au ieșit din UE, au ieșit și de la Oscar. Cam asta e cu 1917, care e un film absolut remarcabil și care trebuie văzut".

Criticul de film Irina Margareta Nistor (AUDIO) remarcă faptul că la ediția de anul acesta a premiilor Academiei Americane de Film au mers foarte bine producțiile despre povești foarte triste din trecut. În plus, încă de la începuturile decernării acestor premii – din 1929 – se poate observa că peliculele premiate au legătură cu actualitatea.

 

 
Criticul de film Irina Margareta Nistor despre premiile Oscar 2020