Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alexander Nanau, regizor colectiv: Doar uniți putem să arătăm că știm care ne sunt drepturile și ni le cerem

afis-colectiv-cover-850-cover-850.jpg

Image source: 
documentar colectiv

După ce a primit aprecierile criticilor de film internaționali și a fost lansat la Festivalul de Film de la Venetia și proiectat la Toronto International Film Festival și Sundance Film Festival, documentarul colectiv are avanpremiera în România.

Indie Wire l-a numit unul dintre cele mai bune filme despre jurnalism iar Variety a elogiat filmul care prezintă corupția de neimaginat chiar din centrul sistemului medical.

După un traseu internațional documentarul observațional are avanpremiera în România începând cu o caravană la Cluj, Timișoara, Brașov și Sibiu și urmând să fie proiectat în București săptămâna viitoare.

"Filmul uimește atât de multă lume pentru că arată pentu prima dată lucrurile dintr-o perspectivă neabordată până acum" spune la RFI regizorul Alexander Nanau. El povestește că nu și-a dorit niciodată să facă ceva senzaționalist sau un reportaj.

"E un film documentar filmat pe parcursul a mai mult de un an și montat și post produs în alți doi ani. Ne-a luat mult timp iar demersul nostru a fost unul cât se poate de serios așa am și câștigat încrederea oamenilor" povestește Nanau despre procesul de convingere a echipei de jurnaliști condusă de Cătălin Tolontan și a fostului ministru al sănătății Vlad Voiculescu, din perspectiva cărora e filmat documentarul. 

Ce s-a schimbat după incendiul de la Colectiv?

"A fost un moment zero în care s-a întâmplat ceva" observă regizorul Alexander Nanau. "Dacă ne uităm la societatea civilă pe care o avem acum versus ce exista înaintea incendiului, cu siguranță oamenii s-au mobilizat și au înțeles că a venit timpul să ne luăm cumva viața în propriile mâini și să ne organizăm, să fim în fața acestei puteri corupte care s-a instalat și încă guvernează România. Doar uniți putem să arătăm că știm care ne sunt drepturile și ni le cerem."

Despre documentarul colectiv

„colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Producția oferă în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe.  Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

 

 
Alexander Nanau, regizor colectiv în dialog cu Andreea Pietroșel