Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Regimul Erdogan continuă distrugerea unor vestigii multimilenare din patrimoniul UNESCO

Imagini filmate publicate pe rețelele de socializare în data de 19 februarie a.c. arată că a început inundarea controlată a satului Hasankeyf, vechi de peste 12 000 de ani, clasat în patrimoniul UNESCO, care adăpostea adevărate comori arheologice. Regimul Erdogan construiește în această zonă, locuită în principal de minoritatea kurdă, un baraj și un lac de acumulare pentru o viitoare hidrocentrală, aflată cu 60 de km în aval pe cursul fluviului Tigru, transmite echipa Les Observateurs a postului France24. Scopul oficial? ”Dezvoltarea economică, prin relansarea turismului”!

 

 

Imaginile pot fi comparate cu cele de mai jos, filmate în luna noiembrie a anului trecut. Se observă diferența de nivel a apei:

 

 

Potrivit grupului de activiști Hasankeyf Koordinasyonu care se ocupau cu protejarea siturilor arheologice aflate în zonă, 80% din suprafața actuală a satului, împreună cu 289 de astfel de situri, vor fi scufundate total.

Doar câteva monumente au fost ridicate la cote la care apa nu va ajunge, restul urmând a fi definitiv pierdute.

Un întreg complex de construcții antice, format dintr-un palat, o moschee mare și alte câteva mai mici, o madrasa (institutie cu rol educativ-teologic), dar și vestigiile unui pod construit în secolul XII vor fi înghițite cu totul de ape, spunea în noiembrie 2019 cercetătorul John Crofoot, fondator al web site-ului Hasankeyf Matters, care subliniază că în zonă au fost descoperite și câteva vestigii cu o vechime de peste 12 000 de ani.

Hidrocentrala urmează să înceapă producția de electricitate în martie a.c. Autoritățile susțin că obiectivul va duce la dezvoltarea economică a regiunii și la relansarea turismului (!)