Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Berlinala, la final. Cine vor fi câștigătorii?

mohammad_rasoulof_nu_exista_raul.jpg

Secvenţă din „Nu există răul” de Mohammad Rasoulof (Foto: Berlinale)
Secvenţă din „Nu există răul” de Mohammad Rasoulof (Foto: Berlinale)

Competiţia celei de-a 70-a ediţii a Festivalului Internaţional al Filmului de la Berlin s-a încheiat. Premiile Berlinalei, Ursul de Aur şi Urşii de Argint, se vor decerna sîmbătă. Festivalul, propriu zis, se va încheia duminică. Cele trei filme româneşti care au fost prezentate în cadru Festivalului au fost bine primite. Producţiile lui Cristi Puiu, Radu Jude şi Adrian Cioflâncă au rulat în secţiunile secundare ale Berlinalei şi ar putea să fie distinse cu unul dintre premiile celorlalte jurii.

Coronavirus a ajuns şi în partea de nord a Germaniei. Deşi la Berlin nu există nici un caz de îmbolnăvire, organizatorii Berlinalei au atras atenţia miilor de spectatori să se spele pe mîini şi să se proteje cu măşti. Totuşi, la festival nu am văzut nicio persoană cu vreo mască de protecţie. Guvernul între timp a recomandat contramandarea Tîrgului Internaţional de Turism care ar trebui să înceapă în cîteva zile la Berlin.

Noua conducere bicefală a festivalului anunţase că Berlinala va rămîne şi de acum încolo un festival politic şi un festival destinat marelui public. Se aşteaptă ca anul acesta să se atingă un nou record de spectatori. Numărul acestora va trece de 400.000.

În pofida anunţului că Berlinala va fi în continuare un festival politic, filmele din competiţie au fost mai degrabă convenţionale şi, cu mici excepţii, corespund acestui deziderat declarat. Filmul regizorului iranian Mohammad Rasoulof, „Nu există răul” intră în această categorie. Totuşi este un film care se apropie cu o vizibilă prudenţă de realitatea iraniană. Atenţia realizatorului se concentrează asupra instinctului de supravieţuire a unor oameni prinşi într-un sistem opresiv şi dictatorial. Rezistenţa individuală constituie un risc pe cont propriu. Filmul este o pledoarie pentru abolirea condamnării la moarte. În centrul acţiunii se află un militar în termen care refuză să participe la executarea unor deţinuţi. Preferă să dezerteze, asumîndu-şi riscul de a fi prins şi condamnat la pedeapsa capitală.

Unul dintre filmele politice care abordează tema gravă a instrumentalizării unei minciuni cu scopul de a declanşa o acţiune militară, a rulat în secţiunea Berlinale special sub titlul „Curveball” şi aparţine lui Johannes Naber. Regizorul reconstitutui originea acelei informaţii false care a justificat intervenţia militară în Irak. La baza informaţiei că regimul irakian ar produce arme chimice a stat un raport al Serviciului Federal de Informaţii (BND). Deşi responsabilii germani din BND au rectificat informaţia respectivă, serviciul secret american a folosit-o, derulînd acţiunea „Curveball” care i-a permis preşedintelui Bush jr. să declanşeze războiul.

Ca şi în anii trecuţi, Berlinala a distins înaintea încheierii festivalului pe cîţiva cineaşti cu premii onorifice, speciale. Astfel, actriţa britanică Helen Mirren a fost distinsă pentru activitatea ei artistică cu un Urs de Aur – onorific. Pentru rolul reginei Elisabeta în filmul „The Queen”, actriţa fost distinsă în 2007 şi cu un Oscar.

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok