Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cor inflamat de protestatari după ce Polanski primește premiul César

polanski.jpg

Image source: 
AFP

Ediţia de anul acesta a evenimentului, considerat echivalentul francez al galei Oscar, a fost una controversată, în contextul scandalului provocat de nominalizările primite de filmul lui Polanski, “J’accuse”. Acesta conducea în topul nominalizărilor și faptul că a câștigat premierul cel mare nu a fost neapărat o surpriză din acest punct de vedere. Reacția dură a celor care îl acuză pe Polanski de viol și cred că acesta nu are ce căuta în mijlocul artiștilor a fost cea care a surprins prin amploare și vehemență.

Până și Ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a declarat, sâmbătă, că este regretabilă atribuirea premiului César lui Roman Polanski, la gala care a avut loc vineri seară, în contextul controverselor legate de cineast, scrie Le Figaro. Mai multe actriţe au părăsit Sala Pleyel din Paris unde avea loc evenimentul, după ce Polanski a fost anunţat drept câştigătorul premiului pentru regie. De altfel, cu două ore înainte de debutul ceremoniei, mai multe sute de manifestanţi, cu fumigene, au încercat să se apropie de Sala Pleyel. Poliţiştii instalaseră deja bariere, de care manifestanţii, care strigau "Închideţi-l pe Polanski", au încercat să treacă, dar nu au reuşit. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.

Roman Polanski şi echipa filmului "J'accuse", inclusiv actorul Jean Dujardin, care joacă rolul principal, au decis să nu participe la gală.

"Prin atribuirea acestui César nu sărbătorim doar opera, ci şi omul", a comentat Franck Riester, potrivit Le Figaro. "În cazul lui Roman Polanski, este foarte dificil, foarte complicat, pentru că există dubii, numeroase femei au spus că au fost agresate de el", a spus Riester. "Să sărbătoreşti omul este un semnal negativ transmis într-un moment când ghiuleaua reprezentată de aceste agresiuni sexuale şi sexiste este pe cale să explodeze la noi în ţară", a mai spus ministrul. Acesta a mai spus că va colabora cu reprezentanţii industriei "în vederea producerii unei schimbări în conducerea Academiei Cesar, dar şi la nivelul colegiului electoral, pentru o mai mare diversitate şi egalitate de şanse".

Mai multe actrițe au părăsit sala în care se desfășura ceremonia premiilor César de la Paris, după ce controversatul Roman Polanki, regizorul care a fost condamnat pentru violarea unei fete de 13 ani în 1977, a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor, informează BBC. Regizorul francez, de origine poloneză, a fugit din SUA după ce a fost condamnat pentru viol în anii 1970. De atunci, Polanski  a mai fost acuzat de agresiune sexuală. „J’accuse” spune povestea afacerii Dreyfus, un conflict social și politic major din timpul celei de-a Treia Republici franceze, izbucnit la sfârșitul secolului al XIX-lea. Pelicula a câștigat, vineri seara, trei premii. Regizorul a ales totuși să nu participe la eveniment, susținând că se teme pentru siguranța sa.

Actrița Adèle Haenel, care a dezvăluit că a fost abuzată sexual în copilărie de către un alt regizor, a fost una dintre femeile care au părăsit sala evenimentului după ce Polanski a fost desemnat câștigător.

Vă reamintim că, tot pe fondul acestui scandal, conducerea Academiei Cesar a demisionat.