Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce poți face de acasă? Spectacole, filme, muzee, cursuri la mari universități, disponibile online, gratuit

streaming.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Deși majoritatea instituțiilor de cultură, din România și din lume, și-au închis porțile datorită restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, multe dintre acestea transmit online o mulțime de spectacole sau oferă gratuit acces la producțiile lor. Prezentăm în continuare o selecție realizată de RFI România:

Cursuri gratuite la universități de primă mărime din lume

Universități americane din topul mondial, precum Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale, Columbia și Pennsylvania, dar și din Marea Britanie sau Canada, oferă cursuri gratuite în cele mai diverse domenii. Detalii aici și aici.

Canalul franco-german Arte pune gratuit la dispoziția publicului peste 1300 de materiale video, inclusiv cursuri de limbi străine, prin intermediul platformei sale Educ’Arte

 

Concerte, spectacole de operă și teatru

Un adevărat „Festival Internațional George Enescu online”  va începe pe www.festivalenescu.ro, din data de 18 martie 2020, ora 9.00

Opera din Paris, în partenariat cu site-ul Culturebox, propune publicului, în vremea pandemiei, să urmărească de marţi, ora 19.30, gratuit, mai multe spectacole din arhiva instituţiei.

Opera de Stat din Viena transmite spectacolele din program online, gratuit, până pe 2 aprilie.

Metropolitan Opera New York transmite online, gratuit, spectacole din ultimii 14 ani.

Berliner Philharmoniker oferă acces gratuit, cu voucherul BERLINPHIL, până pe 31 martie la concertele lor: 

Alte spectacole de Operă via OperaVision, proiect susținut de programul european Creative Europe. 

*

Opera Națională din Cluj transmite și ea online, începând de vineri 20 martie a.c. cele mai frumoase spectacole din reperteriorul său.

Opera Națională din Iași continuă transmiterea online a mai multor producții proprii, cu ”Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski (miercuri 18 martie, de la 18.30) și ”Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti (sâmbătă, 21 martie, tot de la 18.30)

Radio România Cultural   anunță că, în fiecare zi, de la ora 12:00, copiii și părinții lor pot asculta, pe toate frecvențele naționale ale Radio România Cultural, cele mai frumoase povești de teatru radiofonic, multe dintre acestea fiind adaptări ale unor opere aflate în manualele școlare.

Spectacolele unteatru pot fi urmărite  de asemenea online, pe site-ul teatrului.

 

Filme și muzee

O colecție remarcabilă de reportaje şi jurnale de ştiri realizate de British Pathé, filmate între anii 1910 şi 2008, la care se adaugă mii de filmări din colecţia istorică a agenţiei de ştiri Reuters, pot fi vizionate gratuit, online. 

1,150 filme şi seriale pot fi vizionate gratuit aici 

Mari muzee ale lumii, precum British Museum in London, the Van Gogh Museum in Amsterdam, the Guggenheim in New York City, oferă tururi virtuale gratuite.

Milioane de imagini 2D și 3D din colecțiile Smithsonian sunt disponibile online. 

Și muzeele din România oferă tururi virtuale. Detalii aici 

 

Vă dorim învățare / vizionare plăcută